Daniel Georgiu e un tânăr pasionat de arheologie, căutător de metale și artefacte. Face parte din Asociația Prospectorii Istoriei și e IT-ist, de profesie Își petrece timpul liber dedicându-se pasiunii sale pentru arheologie și săpături. Din punct de vedere istoric, cele mai valoroase descoperiri realizate de Daniel Georgiu sunt cele care țin de perioada tracică!
Tânărul a descoperit un topor tracic, realizat din bronz, obiect predat Muzeului Județean și o sabie sica, pe care o foloseau tracii. A fost martor la o descoperire importantă, când un prieten de-al său a găsit un tezaur de monede dacice, din argint, pe care le-a predat la Muzeul Județean!
Daniel Georgiu a acordat un interviu pentru „Ziar de Bistrița” și a povestit despre această pasiune a sa:
Reporter: – Spuneți-ne cu ce vă ocupați, mai exact?
Daniel Georgiu: – Fac parte dintr-o asociație numită Prospectorii Istoriei, o asociație care a fost fondată în Comănești de un grup de detectoriști… cei care se ocupă cu detecția metalelor, așa- cunoscuții căutători de comori. Acest termen e total nepotrivit în cazul nostru pentru că acești căutători de comori sunt undeva în zona penalului, iar la noi e altceva, e pasiune pură și noi căutăm mai degrabă artefacte!
Reporter: – Păi și voi sunteți căutători de comori, pe care le dați Muzeului… celor care studiază istoria și care le pun în valoare pentru umanitate…
Daniel Georgiu: – Noi căutăm anumite obiecte care să vină în jurul unei povești din comunitate respectivă!
Reporter: – Căutați artefacte, pe care le puneți la dispoziția cercetătorilor…
Daniel Georgiu: – Sigur… ele vor ajunge în mâna specialiștilor….e un hobby pe care oricine poate să îl practice. E o activitate relaxantă, condiționată de anumite restricții. Noi căutăm povestea: nicăieri nu poți merge fără o poveste, o legendă!
Reporter: – Pe ce zone activați?
Daniel Georgiu: – Colegii mei din Asociația Prospectorii Istoriei caută în zona Oituz, Mărăști, Mărășești… Se axează pe perioada Primului Război Mondial. Ei adună artefacte! Avem expoziție cu tematica Centenarului, avem și la Bistrița cu obiecte găsite pe frontul de luptă și sunt într-o stare perfectă. Sunt obiecte care au fost în focul luptei: baionete, lingură cu urmă de glonț. Povestea poate fi fericită sau nefericită: spre exemplu toți soldații aveau o linguriță în zona pieptului… aceste linguri-furculițe erau purtat le piept. Ei, această lingură a fost penetrată de un glonț și probabil NU are un final fericit, dar exact NU putem ști. Noi vrem să scoatem în evidență aceste detalii și vrem să arătăm ce urât este războiul … să NU uităm trecutul !
Descoperiri ISTORICE, la noi în județ: topor tracic, sabie tracică și un tezaur de monede dacice, de argint!
Reporter: – Pe o scară a istoriei, să înțelegem că vă concentrați pe cele două războaie mondiale…
Daniel Georgiu: – Da, așa e , dar am găsit și obiecte mult mai vechi!
Reporter: – Cum ar fi?
Daniel Georgiu: – Am găsit o sabie sica, de pe vremea tracilor, adică 3.000 de ani, dar părerea specialiștilor e împărțită și noi așteptăm un rezultat final!
Reporter: – Ce obiecte ați mai găsit?
Daniel Georgiu: – Am mai găsit un topor de bronz din perioada tracică.. într-adevăr nu putem spune exact din ce perioadă e. Toporul se află la Muzeul Județean. E turnat în tipar într-un bronz de calitate slabă cu patina maroniu-verzui .. este un topor de tipul cu corpul hexagonal în secțiune…
Reporter: – E o descoperire remarcabilă acest topor tracic, realizat din bronz atestă faptul că în zona Bistriței a existat o așezare tracică!
Daniel Georgiu: – Am găsit și o sabie sica pe care cei de la Muzeu au restaurat-o. Am făcut o singură poză, dar se vede calitatea materialului. S-a conservat foarte bine și se pare că solul a fost foarte bun, nu a fost un sol acid!
Reporter: Câți membri sunteți implicați în această activitate?
Daniel Georgiu: – În Bistrița suntem un grup de 7-8 persoane autorizate care deținem detectoare. La început a fost mai greu, când detectoriștii erau priviți dubios, nu știa nimeni ce fac, dar lucrurile au intrat în normal. Sunt zone care țin de patrimoniu, există o legislație în cest sens, care dacă o respecți Nu e niciun fel de problemă.
Reporter: – Ce trebuie să facă persoanele care au făcut săpături și au găsit un obiect care pare a fi un artefact?
Daniel Georgiu: – pentru cetățeanul de rând NU e complicată treaba. Omul de rând NU știe ce trebuie să facă. Anumite obiecte găsite pot fi adevărate comori istorice, iar acest lucru nu trebuie uitat. Trebuie informată lumea ca să știe că aceste obiecte NU sunt de neglijat, iar acest lucru îl stabilește un specialist,. E păcat ca anumite obiecte să se piardă. Cetățeanul trebuie să se îndrepte spre Muzeu sau spre Direcția de Patrimoniu, instituții abilitate în acest sens. Așa spune legea!
Reporter: – În județul nostru s-au găsit obiecte din metale prețioase?
Daniel Georgiu: – din ce am cunoștiință, nu! Am auzit de un scandal, dar nu ne putem pronunța pentru că nu știm toată povestea. Cel ce-a găsit acel obiect din metal prețios NU face parte din grupul nostru. Lăsăm autoritățile să decidă. Revenind la cetățeanul care găsește: sapă ceva și găsești obiecte de bronz, de fier.. . dacă sapă în curte și găsește e bine să oprească acea săpătură și să contacteze un arheolog!
Reporter: – De ce e bine să cheme un arheolog în loc să-l dezgroape singur?
Daniel Georgiu: – Pentru că specialiștii pot să dateze cel mai bine obiectele găsite…. ideea e să nu se distrugă. Deoarece poziția în care s-a găsit îngropat e foarte importantă: poate fi un mormânt iar forma, poziția, sunt foarte importante pentru arheologi. Noi am fost sfătuiți și avem o procedură: când găseam al doilea obiect, ne opream pentru că e clar că acolo poate fi ceva de importanță vitală petru istorie.
Reporter: – În calitate de prospectori, ați găsit obiecte care au dus la completare colecțiilor de la Muzeul Județean?
Daniel Georgiu: – Am găsit un tezaur dacic, adică mai multe monede care a dus la completarea colecțiilor Muzeului Județean. Monedele erau falsuri făcute de daci în perioada romană, realizate dintr-un argint mai pur ca cel al romanilor. Le-a găsit un coleg de-al meu, Florin Jauca pe care și eu l-am ajutat, dar meritul e al lui. Avea un detector mai bun ca al meu și așa le-a găsit. Au fost predate la Muzeu. Pe vârful dinspre Codrișor am găsit o monedă romană, din bronz… e la muzeu. Una foarte diferită de „crăitari „.
Reporter: – Care e cea mai valoroasă descoperire?
Daniel Georgiu: – Off… e greu… pentru mine personal consider că piesele de avion americane! Au pentru mine un simbolism aparte. Am căutat în zona unde s-a prăbușit un Mustang P – 51… piesele sunt în colecția personală, inclusiv un ceas de buzunar, de argint. Am făcut descoperirea în Mureș!
Reporter: – Colaborări cu profesorii de istorie aveți?
Daniel Georgiu: – Avem o colaborare excelentă cu profesorul din Beclean, cu care am făcut o prezentare cu Aerodromul din Budac.
Reporter:- Și din județ care a fost descoperirea care v- a impresionat?
Daniel Georgiu: – Din punct de vedere istoric au fost obiectele cele mai vechi, dar din punctul meu de vedere e tot ce ține de avioane. Asta mă pasionează!
Reporter: – Muniție ne-explodată ați găsit?
Daniel Georgiu: – Da, de multe ori.. La Buduș am găsit pe câmp în jur de 100 de proiectile de 20 mm…. mi-am dat seama că e vorba de muniție , am mărit groapa, am protejat zona și am chemat Poliția.
Reporter: – Cei pasionați se pot înscrie în grupul d-voastră?
Daniel Georgiu: – Suntem mai multe asociații care activează în țară, dar noi suntem deschiși. Cei care au această pasiune trebuie să cunoască legea, să protejăm siturile arheologice, în primul rând!
Tinerii pasionați de acest hobby răscolesc pământul și aduc la suprafață adevărul! În timp ce-și urmează pasiunea, ei pun în valoare patrimoniul județului și scot la lumină informații colosale pentru istoria umanității… Sunt adevăratele comori istorice, ce ridică neamul românesc deasupra multor neamuri…
interviu realizat de Emil Iustian Alexandru
Eu am tot 3 monede dim 1838 ,1819 si 3 moneda nustiu din care an e
Dudule las-o moarta. Tipul cu detectorul in afara ca e haios este CINSTIT. Il cunosc ca OM nu ca profitor. Felicitari GEORGIU !
Tipul e haios. Zice ca daca gasesti ceva sa nu sapi, sa chemi arheologii, dar el sapa. Zice ca nu au gasit nimic din metale pretioase, dar au gasit un tezaur de argint etc. E ca in aia cu Sa faci ce zice popa, nu ce face popa. O fi popa?