23 de primării din zona Năsăudului și-au dat mâna pentru modernizarea și dotarea cu aparatură a Spitalului Orășenesc ”dr. George Trifon”! Fiecare locuitor care beneficiază de serviciile unității medicale contribuie anual cu câte 2 lei

La Năsăud a fost înfiinţată Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “Spitalul Orăşenesc Năsăud”, organism al cărui scop este acela de a asigura o mai bună finanţare a Spitalului Orăşenesc “dr. George Trifon” din Năsăud.

Practic, potrivit statutului, asociația a fost înființată cu un scop strict umanitar, acela de a pregăti şi de a promova proiecte privind îmbunătăţirea infrastructurii de sănătate de care beneficiază circa 123 de mii de locuitori din zona de nord a județului Bistrița-Năsăud.

La această asociaţie au aderat 23 de primării, președinte fiind fostul primarul al comunei Rodna, Alexandru Năşcan.

Unitățile administrativ-teritoriale care fac parte din asociație sunt orașele Năsăud și Sîngeorz-Băi și comunele Romuli, Telciu, Coşbuc, Salva, Runcu Salvei, Nimigea, Zagra, Dumitra, Rebrişoara, Rebra, Parva, Feldru, Ilva Mică, Ilva Mare, Lunca Ilvei, Poiana Ilvei, Măgura Ilvei, Leşu, Maieru, Rodna și Şanţ.

Președintele Alexandru Nășcan a declarat pentru Ziar de Bistrița că ”în timp dorim să derulăm acţiuni care vor viza  reabilitarea mai multor secții din cadrul unității medicale. Vom începe cu secţia de primire urgenţe pe care dorim să o dotăm cu aparatură. Vorbim aici de o listă pe care se regăsesc aparate precum defibrilator, EKG cu 12 canale, ecograf Doppler color, aspirator de secreţii de mare putere, targă pentru transportul pacienţilor, monitoare pentru pacient …  Avem în vedere inclusiv achiziționarea de mobilier pentru amenajarea secției de primiri urgențe. Inclusiv paturi, bănci pentru sala de așteptare, dulapuri, birouri și tot ceea ce este necesar pentru buna funcționare a secției”.

 

În plus pentru aceste investiții există și fondurile necesare, întrucât fiecare locuitor din cele 23 de comune din zona Năsăudului participă din punct de vedere financiar la această acțiune. Mai exact, fiecare unitate administrativ-teritorială a participat inițial cu o sumă de 1.000 de lei cu care s-a constituit patrimoniul asociaţiei și mai apoi, fiecare locuitor achită anual o cotizaţie de 2 lei. Astfel, din sumele colectate până acum de asociație s-au adunat aproximativ 284.000 de lei, bani care vor fi destinați pentru realizarea investițiilor privind dotarea cu aparatură și mobilier a secției de primiri urgențe din cadrul Spitalului Orăşenesc “dr. George Trifon” din Năsăud. Aceste investiții se vor realiza în curând, întrucât licitațiile privind achizițiile menționate vor fi postate pe SEAP – Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

În plus, Alexandru Nășcan mai spune că în viitor asociația are în vedere și reabilitarea secției de pediatrie și dotarea cu aparatură modernă a sălii de nașteri.

Ideea înființării acestei asociații a aparținut primarului orașului Năsăud, Mircea Romocea, la ea aderând și celelalte 22 de unități administrativ-teritoriale.

Spitalul Orăşenesc “dr. George Trifon” din Năsăud este condus în prezent de Daniel Marcu, iar structura organizatorică a unității medicale este compusă din 4 secții și 5 compartimente cu 165 de paturi pentru spitalizare continuă și 18 paturi pentru spitalizare de zi. Peste 30 de medici își desfășoară activitatea în spitalul din Năsăud, iar în prezent sunt scoase la concurs alte 10 posturi.

Sursa foto: www.institutiimedicale.ro

 

error: Content is protected !!