28 de proiecte din Bistrița-Năsăud primesc finanțare pe componentele Valul Renovării și Fondul Local din PNRR

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a publicat o listă ce cuprinde o serie de proiecte care vor beneficia de finanțare pe componentele Valul Renovării și Fondul Local din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Astfel, potrivit ministrului Cseke Attila, la nivel național vor fi finanțate 1.496 de investiții, în 1.149 localități din România, valoarea totală a proiectelor fiind de peste 7 miliarde de lei. Proiectele au fost depuse în cadrul primei runde de atragere de fonduri pe componentele Valul Renovării și Fondul Local din PNRR.

”Pentru Valul Renovării, au fost aprobate 434 de noi proiecte, în valoare de 3.319.534.039,03 lei, depuse de 46 de autorități centrale și 388 de unități administrativ-teritoriale. Proiectele includ lucrări de eficientizare energetică și asigurarea siguranței seismice și la incendiu a blocurilor de locuințe și a clădirilor publice. Pentru Fondul Local, au fost aprobate 1.062 de noi proiecte, în valoare totală de 3.807.408.652,86 lei, pentru care au depus cereri de finanțare 761 de unități administrativ-teritoriale. Proiectele vizează realizarea de sisteme inteligente de management local, piste pentru biciclete, achiziționarea de mijloace de transport electrice și stații de reîncărcare pentru autovehicule electrice, construirea de locuințe pentru tineri și de serviciu pentru specialiști, precum și realizarea documentațiilor de amenajarea teritoriului și planificarea urbană”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării.

Pe lista acestor investiții figurează și 28 de proiecte depuse de unitățile administrativ-teritoriale din județul Bistrița-Năsăud.

Astfel, pe componenta Valul Renovării vor fi finanțate 13 proiecte, după cum urmează:

Pe componenta Fondul Local vor fi finanțate 15 proiecte, după cum urmează:

Ministrul Cseke Attila a completat că, în următoarea perioadă, pe măsură ce unitățile administrativ-teritoriale din țară vor răspunde solicitărilor de clarificări trimise de minister, vor fi publicate și alte investiții care vor primi finanțare din PNRR.

Cele 1.496 de proiecte aprobate la nivel național li se alătură altor 43 pentru care au fost semnate deja contractele de finanțare prin cele două componente, ceea ce reprezintă un total de 1.539 de proiecte aprobate până în prezent.

Potrivit Ministerului Dezvoltării, în cadrul primului apel de proiecte, pentru Valul Renovării au fost depuse 1.437 de cereri de finanțare, în valoare de 2,42 de miliarde de euro, iar pentru Fondul Local s-au primit 4.012 cereri, în valoare de 1,92 de miliarde de euro. În prezent se derulează cel de-al doilea apel de proiecte pentru componentele C5 – Valul renovării și C10 – Fondul Local, bugetele disponibile fiind de 985.405.000 de euro pentru C5, respectiv 859.690.000 de euro pentru C10, pentru care, până în prezent, ministerul a primit 3.530 noi cereri de finanțare.