O nouă ediție a ”Săptămânii prevenirii criminalității”, între 2 și 6 octombrie

Astăzi debutează cea de-a doua ediţie, a evenimentului ”Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, care se deruleză  atât la nivel naţional, cât și în plan local. Temele acestei săptămâni vizează victimizarea minorilor, delincvenţa juvenilă, infracţiunile contra patrimoniului, violenţa în familie şi siguranţa rutieră vor fi transpuse în activităţi interactive, inedite, interesante și adaptate celor cărora li se adresează.

În fiecare zi a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”, poliţiștii de prevenire, alături poliţiştii de ordine publică, poliţie rutieră, investigaţii criminale, criminalistică, acţiuni speciale şi din mediul rural vor organiza întâlniri cu grupuri ţintă, sesiuni de informare pe temele menţionate, cu elevi, profesori părinţi, discuţii și mese rotunde cu parteneri în prevenirea violenţei în familie, manifestări publice pe tema siguranţei rutiere, lansări de proiecte educative și simulări ale unor infracţiuni.

”Majoritatea activităţilor propuse pentru această săptămână vor avea loc în afara municipiului Bistriţa, cu accent pe mediul rural, unde ne dorim să promovăm modele sociale pozitive și să intensificăm activităţile preventive din sfera educaţiei rutiere. Copiii sunt și vor rămâne o categorie cu risc de vulnerabilitate ridicat, motiv pentru care, în primele două zile dedicate lor vor fi intensificate, în toate școlile din judeţ, activităţile preventive de informare a elevilor, părinţilor și dascălilor cu privire la normele de comportament în societate, la măsurile de autoprotecţie pentru prevenirea victimizării și referitor la consecinţele legale asociate faptelor antisociale” precizează Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud.

Calendarul activităţilor

Luni, 2 octombrie:
Lansarea campaniei – Prevenirea delincvenţei juvenile

Între orele 11.00 – 12.00 – întâlnire cu elevii din mediul rural – Şcoala Gimnazială Budacu de Jos și discuţii pe tema preventivă a zilei, prezentarea filmului instructiv-educativ „Cheia e la tine!”. Activitatea va fi suţinută și de agent de poliţie Moldovan Andrei, lucrător în cadrul postului de poliţie, exemplu pozitiv și model de alternativă la comportament delincvent (fost elev voluntar al Poliţiei, actual poliţist și instructor de arte marţiale). De asemenea, între orele 8.00 – 14.00, poliţiştii de la Ordine Publică și din mediul rural, care au în responsabilitate școli, vor desfășura activităţi specifice temei și vor distribui elevilor materiale preventive.

Marţi, 3 octombrie:
Prevenirea victimizării minorilor

Între orele 08.30 – 12.00 – activităţi informativ-preventive la Liceul Tehnologic Lechinţa pe tema prevenirea criminalităţii informatice. De asemenea, între orele 8.00 – 14.00, poliţiştii de la Ordine Publică și din mediul rural care au în responsabilitate școli vor desfășura activităţi specifice temei și vor distribui elevilor materiale preventive.

Miercuri, 4 octombrie:
Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului

– 14.00-15.00 – realizarea unui act de improvizaţie cu sprijinul trupei de actori „Piticot” din Bistriţa. Se va simula o tâlhărie în stradă (furtul prin smulgere al unui telefon mobil) și intervenţia poliţiștilor, în două locaţii din municipiu – zona gării și parcul din faţa bisericii Sf. Ana de pe strada Independenţei. Ulterior vor fi purtate discuţii cu cetăţenii martori la „eveniment” și vor fi distribuite materiale cu recomandări preventive. De asemenea, vor fi organizate activităţi de informare stradale în locuri aglomerate, pentru prevenirea furturilor din genţi, buzunare și a furturilor din locuinţe.

Joi, 5 octombrie:
Prevenirea violenţei în familie

Între orele 10.00-12.00 va fi organizată, la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa- Năsăud, de către poliţiștii de prevenire și investigaţii criminale, o masă rotundă cu tema „Prevenirea violenţei în familie”. În cadrul întâlnirii va fi prezentată campania naţională pentru prevenirea violenţei în familie „Aripi frânte”. Totodată, vor fi organizate acţiuni stradale, unde vor fi distribuite materiale preventive, pe tema prevenirii violenţei domestice.

Vineri, 6 octombrie:
Siguranţă rutieră

Între orele 12.00-14.00 – organizarea și derularea evenimentului intitulat „Marșul împotriva vitezei”, la care vor participa elevii din toate școlile din Năsăud.
Între orele 08.00 – 16.00 – desfăşurarea de acţiuni cu efective mărite, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, de disciplinare a participanţilor la traficul rutier, prin prezenţa poliţiştilor în principalele intersecţii din localităţile judeţului nostru şi informarea acestora cu privire la respectarea normelor rutiere pentru prevenirea implicării lor în accidente rutiere.