Pe 5 martie se sărbătorește Ziua florii de colț, plantă care în România este declarată ”monument al naturii” și care este ocrotită prin lege.
”Astăzi celebrăm una dintre cele mai rare și fascinante flori din lume: Floarea de colț (Leontopodium alpinum), simbol al purității, curajului și frumuseții naturale neatinse. Această floare delicată, care înfruntă vânturile și stâncile aspre ale munților, ne amintește de rezistența și fragilitatea naturii. Protejată în multe țări, Floarea de colț este un adevărat tezaur al Carpaților și un simbol al iubitorilor de munte. Să o respectăm și să o admirăm acolo unde îi este locul – în sălbăticie”, au transmis reprezentanții Parcului Național Munții Rodnei.
Floarea de colț (Leontopodium alpinum) este denumită şi ”floarea-reginei” și a fost descoperită pe 5 martie 1784.
În România, floarea de colț creşte în Munţii Carpaţi, fiind declarată, încă din anul 1933, ”monument al naturii” şi ocrotită prin lege.
Botanistul român Alexandru Borza a făcut, în 1911, un studiu amănunţit al florii de colţ, el fiind cel căruia i se datorează declararea acesteia drept „monument al naturii”.
Imaginea florii de colţ este prezentată pe bancnota de 50 de lei, alături de portretul lui Aurel Vlaicu.
Floarea de colț poate fi admirată și în Parcul Național Munții Rodnei începând din lunile iulie-august, perioada sa de înflorire, în zonele stâncoase și greu accesibile, la altitudini de peste 1.600 m.