Peste 20 de comune din Bistrița-Năsăud, afectate de inundații

Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, a anunțat că 24 de comune din județ au transmis rapoarte operative cu privire la pagubele provocate de inundații.

”Avem 24 de comune care au trimis până acum rapoarte operative de inundații și calamități. Într-o bună parte dintre acestea am ajuns chiar și personal, ca să văd cât de afectate sunt. La prima dintre ele – comuna Negrilești – am ajuns chiar la o oră după ce a fost viitura acolo și am văzut casele, grădinile, drumurile din jur. Era apă peste tot și destul de mare. Deci au fost situații destul de complicate și în județul Bistrița-Năsăud. Dacă facem o comparație cu alte județe, precum Mureșul, unde sate întregi au fost inundate cu o cantitate imensă de apă, putem să spunem că am avut și noi câteva cazuri, dar relativ mai ușoare. (…) Facem în continuare rapoarte operative și mergem mai departe, trimitem comisii de evaluare. De exemplu, de mâine, o să fie pe teren câte două comisii de evaluare, pentru că numărul lor este mare și încercăm să facem evaluarea într-un timp cât mai scurt. Acum vedem ce ne rezervă și zilele acestea, pentru că avem din nou cod roșu de inundații și s-ar putea să avem din nou inundații. (…) Am mai avut cod roșu, eu zic că am trecut cu bine peste el,d ar asta nu înseamnă că nu avem urmări. Însă încercăm să le gestionăm cu bine”, a declarat prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelia Dolha, într-un interviu acordat N1 TV.

Totodată, prefectul a făcut apel și la reprezentanții unităților administrativ-teritoriale din județ și le-a cerut să fie alături de oameni în cazul în care vor mai fi probleme.

Îndemnul meu este către unitățile administrativ-teritoriale, către conducerile primăriilor – primari, viceprimari și consilii locale – să fie foarte atenți în această perioadă și să fie aproape de oameni. Nu se poate să ajungă prefectul județului Bistrița-Năsăud într-o comună și primarul să nu fie prezent acolo, el ajunge după 3 ore. E inadmisibil!”, a mai spus Stelian Dolha, care a completat că s-a confruntat cu o astfel de problemă în comuna Negrilești.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare cod portocaliu de cantități de apă însemnate și instabilitate atmosferică accentuată, valabil inclusiv pentru județul Bistrița-Năsăud în intervalul marți 23 iunie, ora 10.00 – miercuri 24 iunie, ora 02.00. De asemenea, pentru intervalul miercuri 24 iunie, ora 10.00 – joi 25 iunie, ora 10.00 a fost emis cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

https://www.facebook.com/107280997477909/videos/273291360658606/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARCwSVvKtbytDHb5gxPfdL2GtedgyK0M37flNIeNuwnwIrtOsHSFchs1n0gdFtCq95sXEXhc_3L470et