FOTO: S-a dat startul selecției pentru viitorii soldați gradați profesioniști; sute de tineri, dornici să facă parte din Armata României

În această săptămână, la Batalionul 812 Infanterie Bistrița, a început procesul de selecție a candidaților care vor forma viitoarea serie de soldați gradați profesioniști.

”Patriotism, energie, disciplină și curaj sunt atributele care nu trebuie să lipsească unui viitor soldat. Convinși că dețin aceste calități, sute de candidați au început să ia cu asalt Batalionul 812 Infanterie ”Bistrița”, pentru a participa la selecția viitorilor soldați gradați profesioniști. Motivați de dorința de a servi patria, de a continua tradiția militară din familie sau de a avea un loc de muncă stabil, fiecare dintre ei s-a prezentat încrezător în șansa de a îmbrăca haina militară”, precizează Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”.

Selecția se desfășoară până pe 25 iunie 2021 și cuprinde testarea psihologică, traseul militar aplicativ, proba de rezistență și interviul de evaluare finală, fiecare dintre aceste probe fiind eliminatorii și esențiale în descoperirea calităților fizice, motivaționale și psihologice necesare profilului militar.

Soldații și gradații profesioniști constituie cel mai numeros corp de personal militar din armată, recrutat pe bază de voluntariat și sunt situați la baza ierarhiei militare. Aceștia sunt angajați pe baza unui contract, pe o perioadă determinată, în funcție de nivelul de pregătire, starea de sănătate și aptitudinile acestora pentru îndeplinirea îndatoririlor militare. Instruirea soldaților gradați profesioniști se realizează prin parcurgerea și finalizarea unui program structurat pe un modul al instruirii individuale și un modul de perfecționare.

Modulul instruirii individuale are o durată de 7 săptămâni, iar modulul perfecționării are o durată de minimum 4 săptămâni. De asemenea, aceștia pot să urmeze cursul pentru formarea pe filiera indirectă a subofițerilor în activitate, dacă dețin studii/competențe profesionale specifice.