Unii locuitori ai județului încă nu separă corect deșeurile. ”Dacă lucrurile nu se îmbunătățesc, vom trece la sancțiuni”

Corpul de Control al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud a constatat că încă există probleme în județ în ceea ce privește separarea deșeurilor reciclabile care se colectează în pubela galbenă. Autoritățile avertizează că momentan pubela nu se ridică dacă se constată nereguli, dar în viitor ar putea fi aplicate sancțiuni direct cetățenilor.

”Din păcate, constatăm că un număr semnificativ de cetățeni nu colectează corect deșeurile reciclabile din plastic și metal care trebuie depuse în pubela galbenă. Deșeurile reciclabile sunt amestecate cu deșeuri reziduale și deșeuri provenite din construcții, iar acest fapt reduce semnificativ cantitatea de deșeuri reciclabile care pot fi valorificate”, a declarat directorul ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, Cristian Niculae.

Sursa citată avertizează că cetățenii care nu separă corect deșeurile ar putea să se aleagă cu sancțiuni în viitor.

”În prezent, măsura coercitivă pe care inspectorii Corpului de Control al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud o aplică este neridicarea pubelei galbene până ce deșeurile reciclabile sunt sortate corect de către cetățeni. În viitor, dacă lucrurile nu se îmbunătățesc în această privință, vom trece la aplicarea de sancțiuni direct cetățenilor care nu colectează separat corect deșeurile reciclabile”, a adăugat Niculae.

Șeful ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud este de părere că deșeurile reciclabile trebuie privite ca resurse economice, care pot fi valorificate.

”Banii proveniți din această activitate pot acoperi o parte din costurile serviciilor de salubrizare ale UAT-urilor din județ. În prezent, valorificăm doar 15 % din deșeurile reciclabile colectate și putem crește acest procent printr-un efort comun de a face ceea ce trebuie în privința separării corecte a deșeurilor în fiecare gospodărie”, a încheiat Niculae.

error: Content is protected !!