Transport gratuit pentru persoanele cu dizabilități și vârstnice din municipiul Bistrița, de anul acesta

Începând de anul acesta, Primăria Bistrița va derula programul ”Transport gratuit pentru persoane cu dizabilități și vârstnice”. În acest sens, municipalitatea a cumpărat deja o autoutilitară cu care se va asigura transportul și a lansat în consultare publică regulamentul care stabilește modalitatea exactă de desfășurare a acestei activități. 

”Prin implementarea acestui proiect se va acoperi o lipsă acută a transportului public accesibilizat și respectiv a transportului de tip taxi accesibilizat. În evidențele Direcției de Asistență Socială Bistrița figurează un număr de 374 persoane încadrate în gradul grav de handicap fizic din care aproximativ 20% sunt utilizatori de scaun rulant. Trebuie precizat faptul că nu doar persoanele cu dizabilități fizice sunt utilizatori de scaun rulant, această dizabilitate de deplasare fiind întâlnită și la celelalte tipuri de handicap, precum și la persoanele vârstnice care datorită bătrâneții nu îți pot coordona funcția de mișcare și deplasare”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

Activitățile pentru care se asigură transport gratuit cu autospeciala adaptată pentru transport în scaun rulant se împart în:

  • Activități prioritare – efectuare analize medicale, efectuare programe de recuperare, consultații medic familie/specialist, prezentare comisia de încadrare în grad de handicap/grad de invaliditate, deplasare la/de la unități de învățământ, deplasare la instituții publice.
  • Activități neprioritare – activități de socializare și activități de petrecere a timpului liber.

Pentru a beneficia de serviciul de transport accesibil gratuit, în regim de comandă prealabilă, potențialii beneficiari trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să aibă domiciliul/reședința în municipiul Bistrița,
  • să utilizeze pentru deplasare scaun rulant,
  • să nu fie instituționalizați într-un centru rezidențial în care se asigură îngrijire completă din partea autorității administrației publice.

Viitorii beneficiari vor avea la dispoziție două modalități prin care vor putea solicita transport gratuit: fir prin depunerea unei cereri scrise la sediul Direcției de Asistență Socială Bistrița cu cel puțin 24 de ore înainte de solicitarea transportului, fie făcând o programare online pe site-ul Primăriei municipiului Bistrița -www.primariabistrita.ro. cu cel puțin 24 de ore înainte de solicitarea transportului.

La momentul efectuării deplasării, solicitantul va fi obligatoriu însoțit de un aparținător (persoană adultă care să își asume asistența persoanei în scaun cu rotile).

Cererea de solicitare transport va fi însoțită obligatoriu de consimțământ privind utilizarea datelor cu caracter personal și acord de acceptare a condițiilor de transport, ambele semnate de către beneficiar și aparținător.

Transportul se va efectua doar pe raza municipiului Bistrița și a localităților componente ale municipiului Bistrița.

Planificările și transportul efectiv se vor realiza după următorul program:

  • luni – joi, în intervalul orar 08:00 – 16:00;
  • vineri, în intervalul orar 08:00 – 14:00.

În mod excepțional și bine fundamentat, accesul la transport gratuit poate fi solicitat și înafara programului susmenționat cu respectarea acelorași condiții de transport.

Sumele necesare desfășurării serviciului de transport gratuit cu autovehiculul accesibilizat, vor fi suportate din bugetul Direcției de Asistență Socială Bistrița, în limita sumelor anuale alocate pentru această activitate din bugetul Primăriei municipiului Bistrița.

Transportul persoanelor va fi efectuat cu ajutorul unui autovehicul special pe care Primăria Bistrița l-a achiziționat în urmă cu câteva luni, în cadrul procesului de bugetare participativă.

Primăria Bistrița a achiziționat o autoutilitară pentru transportul persoanelor cu dizabilități și a vârstnicilor în scaun rulant

error: Content is protected !!