Containere pentru colectarea uleiului alimentar uzat, în două benzinării din Bistrița

Două stații de alimentare cu carburanți din municipiul Bistrița au fost dotate cu containere pentru colectarea uleiului alimentar uzat, a anunțat Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Bistrița-Năsăud. 

Potrivit APM Bistrița-Năsăud, compania SC OMV PETROM MARKETING SRL a solicitat revizuirea autorizaţiilor de mediu pentru staţiile de distribuţie carburanţi situate pe străzile Calea Moldovei și Libertății din Bistrița, în vederea introducerii activității de colectare a uleiului alimentar uzat.

”SC OMV PETROM MARKETING SRL a solicitat revizuirea autorizaţiilor de mediu pentru staţiile de distribuţie carburanţi din municipiul Bistriţa, strada Calea Moldovei, fn și strada Libertății, nr. 54. Astfel, se va revizui activitatea existentă (cod CAEN 4730 – comerţ cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule) prin introducerea activității cu cod CAEN 3811 – colectare deșeuri nepericuloase: uleiuri şi grăsimi comestibile (ulei uzat alimentar) – cod 20 01 25”, se arată într-un comunicat al APM Bistrița-Năsăud.

Sursa citată mai menționează că, pentru colectarea uleiului alimentar uzat de la terți, stațiile au fost dotate cu containere speciale cu capacitatea de 240 litri, capacitatea maximă de stocare fiind de 110 kg, iar pentru valorificarea uleiului alimentar uzat s-au încheiat contracte cu firma GASTROFILTER SRL Sfântu Gheorghe.

Potrivit specialiștilor, un litru de ulei alimentar uzat poate polua până la un milion de litri de apă. Se estimează că, în România, consumul anual de ulei alimentar pe cap de locuitor, în principal ulei de floarea-soarelui, este de circa 10 litri. Uniunea Europeană estimează că, la nivelul țărilor membre, există un potențial de reciclare a 8 litri pe cap de locuitor.

O soluție pentru reducerea poluării cu ulei alimentar este valorificarea superioară a acestuia în diverse procese industriale pentru obținerea de biodiesel.

Ce se întâmplă când uleiul alimentar uzat ajunge în canalizare?

În primul rând, uleiul gras se va solidifica pe țevi și în final va duce la înfundarea acestora; în plus, uleiul uzat ajuns în sistemul de canalizare va produce defecțiuni la sistemele din stațiile de epurare, iar costurile de curățare și de reabilitare se vor reflecta în costurile consumatorului final, respectiv în sporirea cheltuielilor noastre, ale tuturor.

Pe lângă efectele mecanice pe care le produce, uleiul uzat ajuns în natură are efecte devastatoare și asupra mediului. Uleiul uzat aruncat la coșul de gunoi poate să se scurgă în sol și să se infiltreze în apele subterane, care sunt o sursă importantă de apă potabilă.

Cum se colectează corect uleiul alimentar uzat?

Pentru a putea fi reutilizat, este importantă respectarea unor reguli de bază privind colectarea uleiului alimentar uzat:

  • pentru colectarea uleiului se folosește un recipient din plastic, transparent, cu o capacitate de min. 2 litri.
  • reziduurile sau resturile de mâncare nu trebuie să ajungă și ele în recipientul de colectare; se poate evita acest lucru dacă se folosește o strecurătoare.
  • recipientul va fi dus la punctele de colectare specializate pentru a fi trimis spre reciclare;
  • este foarte important ca uleiul să nu conțină apă, pe cât posibil.

 

error: Content is protected !!