Meteo.BN: Vremea devine instabilă. Sunt așteptate averse

După câteva zile cu vreme frumoasă și temperaturi ridicate, în Bistrița-Năsăud sunt așteptate din nou manifestări de instabilitatea atmosferică, potrivit administratorului asociației Meteo.BN, Mihai Bălan.

”Joi, vremea va deveni în general instabilă, mai ales în a doua parte a zilei și la începutul nopții. Astfel, pe arii extinse, în zonele de deal și de munte, se vor semnala dezvoltări noroase convective şi va ploua cu caracter de aversă, ploi care vor fi însoțite de frecvente descărcări electrice, de intensificări de vânt cu aspect de vijelie şi punctiform, de căderi de grindină. În zonele joase de relief aceste manifestări vor fi pe areale mai restrânse, dar vor apărea şi aici, mai ales spre seară. Cantitățile de apă acumulate vor depăşi, în scurt timp, local, 25-30 l/mp”, a transmis Meteo.BN într-o postare pe o rețea de socializare.

Din punct de vedere termic, ziua de joi va fi una călduroasă, cu maxime care vor atinge valori cuprinse în general între 26°C în zonele submontane și 31°C la podiş.

La Bistrița, vremea va fi frumoasă în prima parte a zilei, apoi sunt condiții de averse şi aici, mai ales spre seară. Maxima diurnă va urca spre 31°C.

Joi, Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă în mai multe județe din țară pe parcursul acestei zile.

”În intervalul 22 iunie, ora 11:00 – 22 iunie, ora 22:00, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică în zona de munte. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55…65 km/h) și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp”, arată ANM.

Meteorologii completează că, începând de vineri seară (23 iunie), instabilitatea atmosferică se va accentua dinspre regiunile vestice și va cuprinde toată țara.

De asemenea, în zilele de 22, 23 și 24 iunie va fi în vigoare și o informare meteorologică de disconfort termic ridicat, caniculă.

Disconfortul termic va fi ridicat, joi (22 iunie) în regiunile vestice și sud-vestice, vineri în toate zonele de câmpie și pe arii restrânse în cele deluroase, iar sâmbătă cu precădere în sud și est, astfel încât indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 31 și 36 de grade, iar la câmpie va fi caniculă“, mai arată ANM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!