Diana Morar (PNL): „Începând de astăzi, ADIO dosar cu șină in instituțiile publice!”

Legea 9/2023, a debirocratizării, a intrat în vigoare marți, 4 iulie, a anunțat deputatul PNL Diana Morar. Într-o postare pe o rețea de socializare, Diana Morar explică ce înseamnă această lege.

”S-a vorbit și urmează să se mai vorbească mult despre această lege. Deși contează mai mult să fie aplicată în fiecare instituție publică din România. Și cel mai important: fiecare român trebuie să afle ce drepturi are prin această lege, care elimină câteva elemente birocratice de referință din interacțiunea noastră cu statul. Legea elimină dosarul cu șină și toate obiectele de papetărie, copiile legalizate, copiile de pe buletin și alte documente emise tot de instituții publice, obligă instituțiile să pună la dispoziție formularele sau cererile în format electronic.

Diana Morar, deputatul de Bistrița care a INIȚIAT legea: „Este legea fiecărui român care a pierdut ore la cozi interminabile!”

Fiecare inițiativă legislativă are o poveste. Uneori și un titlu simbolic, inspirat de un anume caz, de un moment sau chiar poartă numele inițiatorului. De data aceasta, Legea 9 nu este nici a mea, nici a lui Sebastian Burduja, George Tuță sau a Mariei Gabriela Horga, colegii alături de care am inițiat legea și celelalte inițiative conexe, nici a tuturor parlamentarilor care au semnat și au votat pentru dispariția definitivă a dosarului cu șină din existența noastră. Este legea fiecărui român care a pierdut ore la cozi interminabile, care a făcut drumuri inutile pentru că nu avea o hârtie, care a strâns din dinți când a fost întrebat, cu o doză de sarcasm: „aveți și copie de pe buletin?!”.

Și sunt milioane de astfel de români, inclusiv fiecare dintre noi, care au pierdut timp, bani, nervi și oportunități la ghișeele diverselor instituții, în așteptarea răspunsului că dosarul cu șină e corect și complet.

În video-ul de mai jos, unul dintre cei mai performanți primari liberali, Emil Boc, explică foarte clar ce drepturi au cetățenii începând de astăzi la ghișeele primăriei din Cluj-Napoca.

E valabil, desigur, pentru orice instituție publică sau care oferă servicii de utilitate publică din țară. Am ales să postez acest video nu doar pentru că este foarte explicit, ci și ca o recunoaștere publică a faptului că dacă toți primarii și șefii de instituții din țară ar fi la fel de preocupați de binele cetățenilor, nu ar mai fi fost nevoie de legea care intră astăzi în vigoare. Dar a fost nevoie și am făcut-o.

Diana Morar: „O Lege care schimbă ROmânia în bine!”

Povestea ei e mai puțin importantă până acum. De aici înainte, trebuie să scriem parcursul unei legi care schimbă România în bine. Care ne câștigă timp și bani, energie și nervi, care ne aduce mai aproape de normalitatea în care funcționarul nu este rege și cetățeanul nu așteaptă tremurând după geamul ghișeului un verdict despre un dosar inutil. Debirocratizarea este un obiectiv asumat de Partidul Național Liberal, la toate nivelurile: legislativ, în administrația centrală și locală”, a spus Diana Morar.

Diana Morar : „Nu excludem și o introducere de sancțiuni pe viitor!”

Momentan, Legea 9/2023 NU prevede sancțiuni pentru instituțiile care REFUZĂ s-o aplice și continuă să solicite copii de buletin, dosar șine, avize de la alte instituții etc.

Deputatul a precizat că va merge în perioada următoare la instituțiile publice din județul Bistrița-Năsăud, pentru a urmări procesul de implementare, pentru a vedea care sunt eventualele provocări sau blocaje și a le găsi soluții.

În plus, în viitor nu este exclusă introducerea unor sancțiuni.

Nu excludem și o introducere de sancțiuni pe viitor, dacă vom constata o rezistență majoră sau instituții care refuză aplicarea, dar sperăm să nu fie cazul. Nicio schimbare nu e ușoară, mai ales cele care schimbă obiceiuri adânc împământenite în sarcinile repetitive sau procedurile complexe. Dar cu un efort comun, al tuturor celor cărora le pasă, vom reuși. Dacă întâmpinați probleme la oricare instituție din județ, dacă vă sunt solicitate în continuare copii, dosare cu șină sau constatați orice altă nerespectare a legii 9/2023, va rog să îmi scrieți. Puteți, de asemenea, să sesizați Instituția Prefectului. Este o postare lungă, dar importantă. Orice român trebuie să știe că dosarul cu șină și copiile de pe buletin sunt, de astăzi, pe cale de a deveni o pagină din istoria unei birocrații care a devenit proverbială. Finalul îl scriem împreună”, a mai transmis Diana Morar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!