Slujire arhierească în Parohia Ortodoxă Delureni

În Duminica a 5-a după Paști (a Samarinencei), 2 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Ortodoxă Delureni, cu prilejul sfințirii capelei mortuare și a casei parohiale.

De la ora 10:00, în biserica parohială cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Gavrilă Zăgrean, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a vorbit despre importanța dialogului și a transferului între generații a experiențelor de viață constructive, evidențiind faptul că duminica aceasta este dedicată părinților și copiilor. Prima duminică după data de 1 iunie, Ziua Internaţională a Copilului, este numită și „Duminica părinţilor şi copiilor”, fiind instituită în anul 2009, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Răspunsurile liturgice au fost date de un Grupul vocal „Anghelos” din Cluj-Napoca. La chinonic, interpreta de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean a interpretat mai multe pricesne.

La finalul slujbei, preotul paroh Gavrilă Zăgrean a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor implicați în viața și activitățile parohiei.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe preotul paroh Gavrilă Zăgrean. Primarul comunei Urmeniș, Dumitru Tomșa, a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, iar Consiliul și Comitetul Parohial au primit diplome de aleasă cinstire.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, Episcopul-vicar Benedict a sfințit noua capelă mortuară din localitate. Aceasta a fost ridicată de Primăria și Consiliul Local al Comunei Urmeniș, de care aparține administrativ-teritorial localitatea Delureni. Apoi, a oficiat slujba sfeștaniei și a binecuvântat lucrările efectuate la noua casă parohială.

La eveniment au luat parte autorități locale, județene și centrale, precum și numeroși credincioși, o parte fiind îmbrăcați în straie populare.

Scurt istoric

Construcția bisericii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Delureni a început în anul 2007, iar la data de 17 noiembrie 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat lucrările efectuate până la acea dată și a oficiat prima Sfântă Liturghie în lăcașul de cult. În prezent, biserica este pregătită pentru a fi pictată.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!