Zile toride în Bistrița-Năsăud. Avertizări cod galben și portocaliu de caniculă pentru intervalul 11 – 14 iulie

Județul Bistrița-Năsăud este vizat de o serie de avertizări cod galben și portocaliu de caniculă, valabile în intervalul 11 – 14 iulie, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.

Astfel, pe parcursul zilei de joi, 11 iulie, va fi în vigoare o avertizare cod galben de val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic ridicat.

”În cea mai mare parte a Moldovei, zona litoralului și local în Transilvania și Maramureș, valul de căldură se va menține. Temperaturile maxime vor fi de 33…37 de grade, va fi disconfort termic ridicat și local caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități.     Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală”, arată ANM.

De asemenea, o altă avertizare cod galben de val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic ridicat care va viza județul Bistrița-Năsăud va fi în vigoare pe parcursul zilei de vineri, 12 iulie.

”În Maramureș, estul și nord-estul Transilvaniei, în Carpații Orientali și în zona litoralului valul de căldură se va menține. Temperaturile maxime vor fi de 34…36 de grade, va fi disconfort termic ridicat și local caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități”, mai arată ANM.

Totodată, județul se va afla, în zilele de 13 și 14 iulie, sub o avertizare cod portocaliu de val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat.

”În Maramureș, Transilvania, Dobrogea și în zona Carpaților Orientali, valul de căldură va persista și se va intensifica. Va fi caniculă, temperaturile maxime vor fi de 35…40 de grade, iar pe litoral de 32…35 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale“, mai precizează meteorologii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!