VIDEO: De Sf. Ilie profesorii creştini de pe Valea Şieului au fost cinstiţi la Sărata şi Posmuş!


De Sf. Ilie, sâmbătă, 20 iulie 2024, Cercul Pastoral – Misionar Valea Şieului I s-a reunit pentru un nou eveniment comunitar religios. Întâlnirea i-a avut în centrul ei pe profesorii creştini practicanţi, pensionari sau în activitate, din satele: Sărata, Domneşti, Mărişelu, Şieu, Ardan şi Posmuş.

Peste 40 de profesori și preoți s-au rugat împreună în Biserica de la Sărata!


Ziua a debutat prin Sf. Liturghie la Biserica Ortodoxă din Sărata, unde peste 40 de profesori, învăţători şi educatori, împreună cu părinţii Pr. Ovidiu Cimpoieş din Posmuş, Pr. Florin Emanuel Gordon din Domneşti, Pr. Aurelian Poptean din Mărişelu, Pr. Ioan Creţa din Şieu, Pr. Ioan Viorel Gotea din Ardan şi comunitatea din Sărata s-au rugat împreună.

Preotul Lazăr Cozman a fost gazda acestui eveniment!

Gazdă la biserică a fost Pr. Prof. Lazăr Cozman din Sărata şi Sărăţel, recent pensionat după 34 de ani la catedra de religie ortodoxă de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreau” din Bistriţa. Cum Sărata este un centru ecumenic local, la slujba religioasă a asistat pastorul reformat Szabó Lehel Szabolcs împreună cu un grup de credincioşi maghiari.

După serviciul religios dascălii au fost omeniţi cu bucatele sărăţenilor la familia prim-curatorului bisericesc Ioan Radu Uță.

Amintiri emoționante, sub stejarul de la Posmuș!


Partea a doua a zilei s-a desfăşurat la „Castelul Creştin” de la Posmuş şi a debutat printr-un dialog masă rotundă la care profesorii au evocat momente şi amintiri personale care le-au marcat viaţa didactică.

A fost un moment emonţionant în care dascăli emeriţi şi elevi de-ai lor, ajunşi astăzi şi ei dascăli, şi-au amintit de anii începutului predării, fiind şi cazuri cu peste 40 de ani în slujba învăţământului.

Dintre multele mărturii de suflet amintim: „în prima zi de învăţământ l-am întâlnit pe soţul fiind repartizaţi la aceeaşi şcoală.

Din prima zi am fost împreună şi de atunci avem 50 de ani şi ne e foarte bine”; „am fost repartizată la Ruştior unde am învăţat copiii 32 de ani, nu m-am mai schimbat şi de acolo m-am pensionat”; „eram la liceu, la practică şi am susţinut prima lecţie de predat la grădiniţă, eram transpirată toată, nu mai eram conştientă…, iar la final o fetiţă a venit, m-a îmbrăţişat şi mi-a spus: mi-a plăcut tare mult lecţia ta!

Atunci m-am trezit, atunci a devenit totul clar şi de atunci am ales acest drum”.

De asemenea, versurile Pr. Prof. Dr. Stelian Spînu de la Galaţi, căsătorit cu o profesoară din Posmuş, „Măria Ta, profesor drag”, din care redăm câteva strofe:


„În sufletele lor vibrează când furtuna
Sau bucuria de a şlefui cu har.
O viaţă-ntreagă nu le-ajunge
Să facă din catedră un altar.

Ei sunt ca sacerdoţii lui Iisus
Răzbind adeseori prin mărăcini.
Şi câtă luptă duc de mucenici
Ca florile alese să prindă rădăcini.

Şi slujba lor nu se încheie acasă
Abia acum cotrobăie prin cărţi
Să ducă celor luminaţi la minte
Podoaba-nţelepciunii risipită-n părţi…”

Știați că: preoții de pe Valea Șieului au o revistă a lor? Se numește Cuvântul Credinței și tocmai s-a editat primul număr!

A urmat apoi prezentarea primului număr al revistei „Cuvântul Credinţei”, apărută la Editura Solon, care îi are ca autori pe clericii Cercului Preoţesc de pe Valea Şieului I.

Dascălii prezenţi au fost invitaţi să scrie în revista de cultură religioasă, iar învăţătoarea Iulia Teodora Bălaş a expus cuprinsul acestui număr: istoricul parohiilor şi activităţile pastorale locale din anul 2023.

Pr. Aurelian Poptean din Mărişelu a susţinut o scurtă prelegere despre Sf. Grigore Dascălul, mitropolitul Ţării Româneşti – patronul spiritual al dascălilor.


Protopopul Alexandru Vidican a oficiat o slujbă de pomenire a dascălilor de pe Valea Șieului! La final, s-au acordat diplome!

Masa rotundă de la „Castelul Creştin” s-a terminat printr-o slujbă de pomenire a dascălilor de pe Valea Şieului plecaţi la Domnul oficiată de Pr. Protopop Alexandru Vidican din Bistriţa. Tot acesta a fost protagonistul momentului culminant al întâlnirii prin omagierea profesorilor prezenţi cu câte-o diplomă de aleasă preţuire sub stejarul secular de la Posmuş.


Pas cu pas, întâlnirile pastorale ale comunităţilor ortodoxe din zonă îşi găsesc în Castelul Teleki de la Posmuş locaşul de suflet, făcând din acesta un castel creştin în toată puterea cuvântului.


Prof. Dr. Florin I. Bojor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!