Doi ierarhi au resfințit Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Măgura Ilvei

În Duminica a 8-a după Rusalii (a înmulțirii pâinilor), 18 august 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit împreună cu Preasfințitul Părinte Nectarie de Bretania, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, la Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Măgura Ilvei, Protopopiatul Năsăud, cu prilejul resfințirii bisericii parohiale.

La intrarea în sat, conform tradiției, ierarhii au fost întâmpinați de patru călăreți îmbrăcați în costume tradiționale.

De la ora 8:30, Părintele Mitropolit Andrei și Părintele Episcop-vicar Nectarie de Bretania au săvârșit slujba de resfințire a bisericii parohiale, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, a cărei piatră de temelie a fost pusă în urmă cu 119 ani. Înfrumusețat și restaurat în ultima perioadă, la interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici.

În continuare, pe un podium special amenajat în proximitatea bisericii, cei doi ierarhi au săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurați de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Năsăud  – preotul Ovidiu Sermeșan, preotul paroh Mircea Prunduș, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Domnul Iisus Hristos este Pâinea vieții”, tâlcuindu-le credincioșilor prezenți pilda minunii înmulțirii pâinilor, spunând că ea a anticipat Taina Sfintei Euharistii. De asemenea, ierarhul a subliniat importanța colosală a Sfintei Liturghii, în cadrul căreia fiecare creștin are oportunitatea să se întâlnească cu „Domnul Iisus Hristos, Pâinea vieții”.

Domnul Iisus Hristos este Pâinea vieții. Sfânta și Dumnezeiasca Euharistie a fost întemeiată de Domnul Hristos în Joia cea Mare, la Cina cea de Taină, iar minunea înmulțirii pâinilor a anticipat Taina Sfintei Euharistii. (…) Este important să participăm la Sfânta Liturghie și să ne împărtășim cu regularitate. Sfânta Euharistie este esențială pentru viața noastră spirituală. În Evanghelia după Ioan, capitolul 6, versetele 47-51, citim lucrul următor: «Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce crede în Mine are viaţă veşnică. Eu sunt pâinea vieţii. Părinţii voştri au mâncat mană în pustie şi au murit. Pâinea care se coboară din cer este aceea din care, dacă mănâncă cineva, nu moare. Eu sunt pâinea cea vie, care s-a pogorât din cer. Cine mănâncă din pâinea aceasta viu va fi în veci. Iar pâinea pe care Eu o voi da pentru viaţa lumii este trupul Meu»”, a spus IPS Părinte Andrei.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de teologi „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej. La chinonic, un grup de copii și tineri din parohie a cântat pricesne.

La finalul Liturghiei, Episcopul-vicar Nectarie de Bretania a rostit un cuvânt duhovnicesc, exprimându-și bucuria de a participa la resfințirea bisericii din Măgura Ilvei și de a fi aproape de fiii satului plecați la muncă în străinătate, în Franța, fiind aflați sub oblăduirea Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, ce are jurisdicție asupra comunităților ortodoxe românești din Franța.

În semn de prețuire și recunoștință, Mitropolitul Andrei i-a oferit PS Părinte Nectarie de Bretania Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru arhierei.

Pentru întreaga activitate pastoral-misionară și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe parohul Mircea Prunduș. Primarul comunei  Măgura Ilvei, ing. Valer Avram, a fost distins cu Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, domnul Ioan Șot a primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, iar doamna preoteasă Lucreția Ruști (preoteasa vrednicului de pomenire părinte George Ruști – fost paroh în Măgura Ilvei), a fost distinsă cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni. De asemenea, Consiliul Local al comunei Măgura Ilvei, Consiliul și Comitetul parohial, familia Hoza Lazăr și Viorica, Octavia Dănilă și Grigore Șuticău au primit diplome de aleasă cinstire, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

La eveniment au participat oficialități locale și centrale, precum și numeroși credincioși și fii ai satului, o parte fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei. Printre oficialitățile prezente s-a numărat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan.

Din partea parohiei, toți cei prezenți la slujba de resfințire au primit în dar o icoană cu Nașterea Maicii Domnului, hramul lăcașului de cult.

Scurt istoric

Primele informaţii referitoare la un lăcaş de cult în localitatea Măgua Ilvei provin din 1762, anul „militarizării”, când o comisie imperială austriacă consemnează existenţa unei biserici „clădită de neuniţi”, adică de ortodocşi, şi în care slujea popa Vasile şi capelanul Grigore, conform actului de sfințire.

Actuala biserică, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, a fost ridicată în vremea păstoririi părintelui Zaharie Bulbuc, pe un teren obţinut din „donaţii şi cumpărări”. Planul neobizantin al bisericii a fost conceput de Andrei Mazanec, originar din Praga, profesor la Gimnaziul Superior din Năsăud, construcţia propriu-zisă fiind realizată de Flore Bogdan din Reghin. Piatra de temelie s-a pus pe 21 septembrie 1905, 68 de familii contribuind ca donatori înscrişi pe o listă păstrată în arhive. Următorul păstor al comunității, fiul părintelui Zaharie, Ovidiu Bulbuc, va păstori parohia într-o perioadă cu multe încercări, între anii 1931-1972. Din 2 aprilie 1972 până în 2015, părintele George Ruşti continuă pastoraţia. Din anul 2016 până în prezent, comunitatea este păstorită de părintele Mircea Prunduş.

Prin grija și implicarea actualului paroh, în perioada 2020-2024, biserica a trecut printr-un amplu proces de restaurare și înfrumusețare. Lucrările realizate au constat în renovarea exteriorului bisericii, introducerea încălzirii prin pardoseală, placarea acesteia cu marmură, înlocuirea Sfintei Mese cu una din blocuri de andezit, înnoirea mobilierului şi întregirea picturii cu mozaicuri, precum și multe altele. Lăcașul a fost resfințit la data de 18 august 2024 de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și de Preasfințitul Părinte Nectarie de Bretania, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, înconjurați de un sobor numeros de clerici.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Iustin-Mihai Sermeșan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!