Simplitatea și sinceritatea: Calea apropierii de Dumnezeu, explicată de pr. Necula, la ITO Bistrița

La Sala Polivalentă din Bistrița, în cadrul conferinței „Tinerețea – Timpul cu Hristos, vindecarea de vremuri!”, organizată cu prilejul Întâlnirii Tinerilor Ortodocși (ITO) din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, preotul Constantin Necula a vorbit tinerilor despre importanța trăirii unei vieți autentice de credință, chiar și în fața provocărilor contemporane.

În cadrul conferinței, invitatul a evidențiat una dintre cele mai mari provocări pe care le întâlnim în viață: capacitatea de a transforma răul în bine. „Cea mai mare furtună este cea în care nu reușiți să convertiți lucrurile care vin spre voi cu răutate în lucruri care se transformă în bine,” a spus el, oferind tinerilor un ghid esențial pentru a naviga printre dificultățile vieții. Părintele a subliniat că, în fața răutății și a provocărilor, puterea de a răspunde cu bine reprezintă o victorie personală și spirituală.

El a continuat prin a încuraja tinerii să își aleagă cu atenție modelele de viață, subliniind importanța de a căuta „oamenii prin care trece lumina și vă zâmbesc”. În acest sens, pr. Necula a menționat câteva exemple de astfel de figuri inspiratoare: „învățătorii voștri, profesorii voștri, medicii, oamenii din jur, preotul, cântărețul, oamenii simpli”. Acești oameni, prin simplitatea și lumina lor interioară, pot ghida tinerii spre o viață autentică, plină de credință și sens.

Simplitatea și sinceritatea – valori fundamentale pentru o viață în comuniune cu Dumnezeu

Un alt aspect central al conferinței susținute de pr. Constantin Necula a fost accentuarea importanței simplității și sincerității în viața spirituală. „De cele mai multe ori, cea mai mare calitate a unui om care se apropie de Dumnezeu este simplitatea vieții și sinceritatea rostirii,” a explicat părintele, subliniind că apropierea de Dumnezeu nu necesită manifestări grandioase, ci o viață trăită cu sinceritate și modestie.

Într-o lume adesea marcată de superficialitate și aparențe, părintele i-a îndemnat pe tineri să își păstreze sinceritatea și autenticitatea, calități esențiale pentru a trăi o viață în comuniune cu Dumnezeu. El a atras atenția asupra faptului că adevărata valoare a unei persoane nu stă în ceea ce afișează în exterior, ci în puritatea inimii și în sinceritatea cu care își trăiește viața

Reflecții asupra istoriei și identității naționale: O lecție de curaj și demnitate

În continuare, pr. Constantin Necula a abordat tema identității naționale și a moștenirii istorice, subliniind importanța recunoașterii rădăcinilor și a eroismului strămoșilor. „Noi nu suntem accidente genetice niciunul dintre noi,” a afirmat el, amintind tinerilor că fiecare are o moștenire valoroasă de păstrat și de transmis mai departe.

Părintele a evocat curajul și determinarea înaintașilor, remarcând că „Bistrița nu e Bistrița fără toată istoria ei.” El a amintit despre detașamentele de la Bistrița și Năsăud care, în vremuri de restriște, au apărat cu curaj zona, făcând față provocărilor cu demnitate. Această evocare a trecutului a fost folosită pentru a contrasta cu provocările contemporane, părintele exprimând îngrijorarea că, în prezent, „noi murim de plictiseală,” referindu-se la superficialitatea interacțiunilor moderne.

Părintele Necula a subliniat pericolele tehnologiei moderne, care, în loc să unească, adesea amplifică conflictele și ura. „Suntem cu toți dușmanii noștri pe Facebook,” a adăugat el, criticând modul în care rețelele de socializare pot adânci dezbinarea și înstrăinarea între oameni, transformându-ne în proprii noștri dușmani.

Conferința, moderată de jurnalistul Dan Negru, a început la ora 10:00 și a avut loc în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a Părintelui Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a autorităților județene și locale, oameni de cultură, preoți, locuitori ai orașului  și cei peste 1000 de tineri din întreaga Mitropolie.

În deschidere, IPS Andrei a adresat un scurt cuvânt despre importanța credinței și strădania personală în întărirea acesteia. El a subliniat rolul crucial al cuvântului Scripturii în formarea și întărirea credinței. „Părintele Necula va face acest lucru. În sufletul nostru va semăna cuvântul lui Dumnezeu, și cred că noi dorim să ne străduim să-l facem să crească,” a spus ierarhul. Arhiepiscopul a explicat că, pe lângă faptul că „este darul lui Dumnezeu pe care o primim la botez”,  credința este și rezultatul „strădaniilor noastre”.

Ceea ce facem astăzi, am venit să-l ascultăm pe părintele Necula și pe domnul Dan Negru, ține de această latură legată de noi, de strădania noastră, de a ne întări credința,” a adăugat IPS Andrei. În încheiere, Mitropolitul Clujului a exprimat bucuria personală de a-l vedea pe părintele Necula evoluând ca o personalitate remarcabilă. „Pe părintele Necula îl cunoașteți foarte bine, și de la televiziune și din conferințe. S-a nimerit că atunci când a fost hirotonit diacon, să-l hirotonesc eu. Și tare mult m-am bucurat mai târziu când am văzut ce personalitate a răsărit din părintele Necula,” a spus IPS Andrei, subliniind aprecierea și respectul său pentru contribuția părintelui pentru viața spirituală a comunității.

Dar simbolic oferit de tineri Mitropolitului Clujului

Totodată, preotul Tudor Mudure, inspector eparhial de tineret, a oferit Arhiepiscopului și Mitropolitului Clujului, Înaltpreasfințitul Andrei, dar și Președintelui Consiliului Județean Bistrița, Emil Radu Moldovan, câte un tricou personalizat, semnat de voluntarii ITO Bistrița, în numele tinerilor participanți. Acesta a explicat că tricourile sunt oferite în semn de apreciere și recunoștință.

În deschiderea conferinței, Grupul vocal „Synavlia”, compus din studenți ai Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, a susținut un micro-concert de muzică religioasă.

Conferința poate fi urmărită, integral, AICI 

Workshopuri și dezbateri la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare”

După conferință, tinerii s-au îndreptat spre Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” din Bistrița, unde au avut loc o serie de workshopuri. Acestea au fost concepute pentru a încuraja dezbaterile și reflecțiile asupra temei „Imaginea tânărului creștin ortodox în anul 2050.” În cadrul acestor ateliere, tinerii au discutat în grupuri de 25 de participanți, sub coordonarea unor profesori moderatori, abordând subiecte precum limitările societății actuale în ceea ce privește implicarea tinerilor în activități comunitare și bisericești. De asemenea,  au propus activități și inițiative care ar putea fi implementate de Biserică pentru a sprijini tinerii și au participat la un exercițiu de imaginație: cum ar putea arăta viitorul tânărului de astăzi ca adult în anul 2050.

Mai multe fotografii AICI 

Autor: Grigore Sâmboan / Radio Renașterea

Foto credit: Ionuț Chifa și Alexandru Echim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!