Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistrița — Năsăud intenționează să se reautorizeze ca furnizor de formare profesională pentru ocupațiile de bucătar și ospătar (chelner) sau vânzător în unități de alimentație publică.
În acest sens, AJOFM Bistrița — Năsăud caută formatori pentru pregătirea teoretică și practică la aceste programe de formare profesională, cât și evaluatori și examinatori care participă la evaluarea furnizorilor de formare profesională a adulților și la certificarea absolvenților programelor de formare profesională a adulților.
”Specialiștii trebuie să aibă o pregătire specifică formării profesionale a adulților și de specialitate din domeniul ocupațional ‘turism și alimentație publică’. Poate fi formator la cursurile organizate de un furnizor de formare profesională autorizat, persoana care face dovada pregătirii psiho-pedagogice și pregătirii profesionale de specialitate” se arată într-un comunicat de presă al AJOFM B-N.
Dovada pregătirii psiho-pedagogice de specialitate se face prin unul din următoarele documente:
- Certificat de absolvire pentru ocupația ‘formator’;
- Certificat de absolvire pentru ocupația ‘formator de formatori’;
- Certificat de absolvire sau certificat de competențe profesionale obținut într-un stat membru UE;
- Diploma de ‘master’ în domeniul educației adulților sau al formării formatorilor;
- Adeverința prin care se dovedește că profesează într-o funcție didactică la nivelul învățământului liceal, vocațional, profesional și tehnic;
- Adeverință din care să reiasă că a absolvit un modul de competențe psiho-pedagogice.
Dovada pregătirii profesionale de specialitate se face prin unul din următoarele documente:
- Diploma de licența sau echivalent în specialitatea susținută;
- Diploma de master/doctor în domeniul solicitat;
- Cursuri post-universitare în specializarea pe care solicită să o susțină și experiență profesională de minim 2 ani;
- Diploma/certificate de calificare în specializarea solicitată și experiență profesională de minim 3 ani;
- Pentru cadrele didactice, atestarea nu este necesară pentru disciplinele pe care le predau în sistemul de învățământ.
Evaluatorii și examinatorii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
- studii superioare;
- pregătire și experiență în legatură directă cu ocupațiile de ‘bucătar’ și ‘ospătar’;
- experiență în evaluarea de competențe profesionale sau examinarea absolvenților unor programe de formare;
- deținerea certificatului de absolvire cu recunoaștere națională pentru ocupația ‘evaluator de competențe profesionale’ sau ‘evaluator în sistemul formării profesionale continue’.
AJOFM Bistrița-Năsăud invită toate persoanele interesate să devină specialiști pentru programele de formare profesională de ‘bucătar’ și ‘ospătar să se adreseze instituției din Bistrița, cu sediul pe strada Gării, nr.2-4, tel.0263-236 296.