Mai multe acțiuni de control au fost efectuate la unitățile de alimentație publică din municipiul Bistrița de o echipă mixtă, formată din poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, inspectori sanitar-veterinari și din cadrul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud. Scopul acestora a fost de prevenire şi combatere a faptelor ilicite din domeniul comerţului şi a prestărilor de servicii către populaţie în locaţiile cu destinaţie de alimentaţie publică.
Acțiunile de control au fost organizate ca urmare a unei înregistrări care a fost lansată în spațiul public și care a stârnit un val de reacții, fiind vorba despre înregistrarea în care angajatul unui restaurant din municipiul Bistrița a ales o metodă inedită de a dezgheța carnea congelată.
”Acţiunile au avut scopul de a preveni şi a combate evaziunea fiscală, precum şi de a stabili originea produselor utilizate şi modul de manipulare a acestora, în vederea prevenirii unor abateri care pot dăuna sănătăţii populaţiei” au declarat reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud.
În urma controalelor efectuate la mai mulţi operatori economici, au fost constatate şi aplicate 6 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 23.600 lei, dintre care 3 conform Legii 12/1990 – privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite, 2 conform HG 857/2011 – privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, la normele din domeniul sănătăţii publice şi 1 conform HG 984/2005 – privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.
Totodată, au fost ridicate în vederea confiscării 80 kg de produse din carne şi o sumă de bani.
Astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare, fiind extinse la nivelul întregului județ, în vederea prevenirii şi combaterii activităţilor ilicite şi încălcării legislaţiei.
Surs foto: www.cronicavj.ro