Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

FOTO: Cornel Ciocan

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a dat publicității prognoza pentru următoarele două săptămâni (15 – 28 mai).

Potrivit meteorologilor, în Transilvania, ”în prima săptămână, deși cu mici oscilații de la o zi la alta, valorile termice se vor situa în jurul celor climatologic specifice perioadei, cu medii ale maximelor de 20…23 de grade (mai ridicate în data de 16 mai) și ale minimelor de 7…11 grade. În a doua parte a intervalului de referință este estimat un regim termic relativ constant și caracterizat de valori ușor peste mediile multianuale, respectiv 22…25 de grade ziua și 8…12 grade noaptea, mediat regional. La începutul intervalului, va ploua temporar în special în vestul și nord-vestul regiunii, apoi cu caracter local și în rest, iar în ansamblu regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal în a doua jumătate a lunii mai. Ploile vor avea îndeosebi caracter de aversă și se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabilității atmosferice“.

La munte, ”prima săptămână a intervalului va fi caracterizată de oscilații termice de la o zi la alta, însă abaterile față de normele perioadei nu vor fi semnificative. Astfel, în zilele cele mai răcoroase (cel mai probabil în perioada 17 – 19 mai) media maximelor va fi de 10…16 grade, iar în cele mai calde (16, 20 și 21 mai) de 18…20 de grade, dar la altitudini mari valorile termice vor fi mult mai modeste; minimele termice, mediat pentru întreaga zona montană, vor fi de 3…9 grade. Pentru perioada 22 – 28 mai, sunt estimate temperaturi mai constante ce se vor situa în general în jurul celor normale pentru ultima decadă a lunii mai.
Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată în majoritatea zilelor din interval, cu precădere în
Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali unde, mai ales în prima săptămână,
excedentul pluviometric poate fi semnificativ. După data de 22 mai, ploile se vor semnala în special în cursul după-amiezilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!