A fost adoptată Ordonanța ”Adio hârtii”. Ce prevede aceasta

Începând din 1 iunie, toți angajații Ministerului Fondurilor Europene și ai structurilor aflate în subordine au obligația de a folosi exclusiv sistemul digital, renunțându-se astfel la hârtii în interacțiunea pe care o vor avea cu beneficiarii finanțărilor, conform unei Ordonanțe care a fost deja adoptată de Guvernul României.

Ordonanța „Adio hârtii!” este o inițiativă ce vine în scopul debirocratizării și transparentizării interacțiunii dintre beneficiarii fondurilor europene și autorități, creând cadrul legal pentru alinierea la Regulamentele Europene. 

Am provocat o mică revoluție realizând ceea ce trebuia făcut încă din 2014, și anume să intrăm în normalitatea folosirii sistemului digital. De acum nu mai există cale de întoarcere la mecanismele greoaie pe care le urau atât de mult beneficiarii finanțărilor”, a spus ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Renunțarea la hârtii înseamnă pentru cei 29.495 de utilizatori ai sistemului MySMIS drumuri mai puține între Organismele Intermediare și Autoritățile de Management, folosirea documentelor cu formate predefinite și notificări în timp real asupra progresului proiectelor depuse.

Economia semnificativă de timp și transparența se referă în egală măsură și la funcționarii Ministerului Fondurilor Europene care pot automatiza operațiunile repetitive și chiar să scrie Ghidurile direct în sistem. Asigurarea pistelor de audit pentru toate fluxurile din ciclul de viață al proiectelor este un alt avantaj al implementării Ordonanței propuse de ministrul Marcel Boloș.

La nivelul Ministerului, faptul că toate informațiile vor fi înregistrate electronic se traduce prin posibilitatea de a lua decizii rapide privind politica alocării fondurilor europene pe baza unei imagini de ansamblu. De altfel, la adresa www.fonduri-ue.ro/statistici se pot vedea în premieră și transparent informații în timp real legate de absorbția fondurilor europene în România.

În data de 7 mai, în sistemul informatic MySMIS erau 2.059.534 fișiere atașate, aproximativ 70% din spațiul de stocare fiind ocupat de documente tipărite, semnate, scanate și reintroduse de către beneficiari, ceea ce înseamnă timp și muncă irosite. Prin introducerea obligativității folosirii semnăturii electronice, presiunea asupra sistemului informatic compus din peste o sută de componente va scădea.

Deblocarea investițiilor semnificative în infrastructura hardware, la mai puțin de trei săptămâni de la preluarea mandatului de către ministrul Marcel Boloș, pe 4 noiembrie 2019, reprezintă un alt pas important în procesul de normalizare și de transparentizare a folosirii banilor europeni în România.

error: Content is protected !!