A treia zi de grevă în sistemul de Educație. O nouă întâlnire între sindicaliști și reprezentanții Guvernului

Greva generală din învăţământ a continuat și miercuri, zi în care reprezentanţii Guvernului au fost invitaţi la sediul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) la o şedinţă a liderilor sindicali.

Înaintea ședinței dintre sindicaliști și reprezentanții Guvernului, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că a dispus constituirea unei echipe ministeriale pentru negocierile cu sindicatele din Educaţie, din această echipă făcând parte miniştrii Educaţiei, Muncii, Finanţelor şi Fondurilor Europene.

Am dispus constituirea unei echipe ministeriale, din care vor face parte ministrul Educaţiei, ministrul Muncii, ministrul Finanţelor şi ministrul Fondurilor Europene, iar din partea prim-ministrului va participa secretarul general al Guvernului. Sperăm ca în urma acestei întâlniri, pe baza dialogului onest şi echitabil, pe baza măsurilor reale pe care noi le propunem, să avem o înţelegere şi să avem încredere unii în alţii că acest demers se va încheia cât mai curând. Este un angajament pe care l-am avut atât în faţa membrilor conducerii sindicatelor din educaţie, cât şi la întâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanţii asociaţiilor de părinţi şi de elevi”, a spus premierul la începutul ședinței de Guvern de miercuri.

Ciucă a declarat că, de la preluarea guvernării, a luat decizii care au venit „în întâmpinarea tuturor problemelor acumulate” în sistemul de educaţie.

Începând de la preluarea guvernării și până acum, am luat decizii care au venit în întâmpinarea tuturor problemelor acumulate în sistemul de educație, am căutat ca prin aceste decizii să ne aliniem cumva la conținutul legilor educației. Doresc doar să subliniez că, din momentul preluării guvernării și până acum, am alocat educației  suplimentar suma de 8 miliarde de lei, sumă care, într-adevăr, nu acoperă nevoile şi toate problemele care au fost acumulate în ultimii 30 de ani, dar care, pe măsura potențialului de la bugetul de stat, repară și îmbunătățesc acele elemente care sunt, pe bună dreptate, aduse în discuție, în dezbatere de către reprezentanții corpului didactic. Cu toții suntem de acord că educația trebuie să rămână prioritatea nr.1, alături de sănătate, şi, tocmai de aceea, prin tot ceea ce a însemnat procesul de dezbatere publică, de analiză și aprobare a Legilor Educației, nu am făcut altceva decât să aliniem discursul pe care cu toții l-am avut despre importanța și relevanța educației la măsuri concrete – aceste măsuri care, sigur, nu pot fi rezolvate o singură dată, printr-un numitor comun. Ele vor trebui să fie aplicate într-un calendar, așa cum este el asumat în conținutul legilor, cu o bugetare așa cum este asumată în conținutul legilor şi pe o linie de dialog, care va fi permanent deschisă de la nivelul guvernului, de la nivelul ministerului, cu personalul didactic și nedidactic din Ministerul Educației, astfel încât să avem, într-adevăr, un sistem de educație performant, care să asigure viitorul țării noastre şi, de asemenea – ceea ce este foarte important -, să asigure şansă la educație oricărui copil din România”, a mai spus premierul.

Prim-ministrul a mai precizat că autorităţile menţin dialogul şi încearcă să identifice soluţii, astfel încât greva personalului din educaţie să înceteze, elevii să se revină ”cât mai curând” la şcoală, iar examenele de final de an să aibă loc conform calendarului stabilit.

Ședința dintre reprezentanţii Guvernului și liderii celor trei federaţii sindicale a început la ora 17:00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!