Acțiuni în trafic ale Poliției Rutiere. Ce sancțiuni s-au aplicat

Și în acest final de săptămână, polițiștii cu atribuții pe linie rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud au continuat acțiunile pentru prevenirea principalelor cauze generatoare de accidente de circulație.

De la începutul weekend-ului, poliţiştii au acționat cu mijloacele tehnice din dotare pentru supravegherea traficului rutier, controale fiind efectuate atât pe raza municipiului și a celor trei orașe, cât și pe principalele sectoare de drum din județ.

Scopul poliţiştilor care desfășoară aceste acţiuni este de a îi determina pe participanţii la trafic să conştientizeze că viaţa are prioritate și nerespectarea normelor rutiere duce la evenimente nedorite.

Astfel, numai în ultimele 24 de ore, polițiștii au aplicat aproape 60 de sancțiuni contravenționale la regimul rutier, cuantumul acestora fiind de peste 6.200 de lei. În cadrul activităților desfășurate, polițiștii au legitimat și verificat aproape 200 de persoane și autoturisme. Testarea cu aparatul etilotest și drugtest a vizat un număr de aproximativ 160 de șoferi și participanți la traficul rutier.

Spre exemplu, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control pe raza orașului Năsăud, un autoturism condus de un bărbat, de 32 de ani, din Agrișu de Sus. Testarea cu aparatul etilotest a indicat faptul că acesta nu se afla sub influența alcoolului, însă testarea cu aparatul drugtest a fost pozitivă în cazul consumului de substanțe pihoactive. Documentarea faptei continuă în cadrul dosarului penal întocmit, fiind totodată dispusă și recoltarea de mostre biologice.

De asemenea, polițiștii rutieri din cadrul Poliției orașului Beclean au oprit pentru control pe Drumul Național 17D, în Piatra, un bărbat de 24 de ani, din localitate. Verificările efectuate au indicat faptul că șoferul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Polițiștii continuă documentarea faptei în cadrul unui dosar penal.

Totodată, în data de 17 decembrie, polițiștii din cadrul Poliției orașului Năsăud au intervenit la două accidente rutiere pe raza orașului. O femeie de 52 de ani, din Nepos, în timp ce conducea un autoturism prin Năsăud, a accidentat ușor o femeie de 75 de ani, din Năsăud, care, în calitate de pieton, era angajată în traversarea străzii printr-un loc nepermis. La scurt timp, un alt șofer de 53 de ani, din Năsăud, a accidentat ușor o femeie de 76 de ani, din Năsăud, angajată în calitate de pieton în traversarea străzii prin loc nepermis. Cei doi pietoni accidentați au necesitat transportul la spital. Oamenii legii au întocmit dosare penale în ambele cazuri și continuă cercetările pentru a stabili cauzele și modalitatea producerii evenimentelor rutiere.

Polițiștii avertizează că, în contextul vizibilității reduse datorate condițiilor meteorologice nefavorabile, traversarea străzii prin loc nepermis crește considerabil șansele producerii unor evenimente nedorite. De aceea, Poliția recomandă pietonilor să dea dovadă de responsabilitate și să se asigure întotdeauna temeinic atunci când se angajează în traversarea străzii.

Pentru deplasarea în condiții de siguranță, polițiștii mai recomandă participanților la trafic:

  • Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice!
  • Adaptaţi permanent viteza de deplasare la condițiile de drum și de trafic!
  • Nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri riscante sau neregulamentare!
  • Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule!
  • Folosiţi centura de siguranţă – vă poate salva viaţa în caz de accident!
  • Nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi!
  • Nu vă angajați în traversarea străzii prin locuri nepermise!

Astfel, tuturor participanţilor la traficul rutier li se recomandă să respecte regulile de circulaţie şi indicaţiile poliţiştilor rutieri aflaţi în teren. 

IPJ Bistrița-Năsăud subliniază că acțiunile pe linie rutieră continuă și în zilele următoare.