Agenți economici care vindeau articole pirotehnice în Bistrița, amendați de Poliția Locală. S-a dispus și închiderea a opt puncte de vânzarea a articolelor de acest fel

Polițiștii locali din Bistrița au desfășurat, în săptămâna 11-17 decembrie, acțiuni de control la agenții economici care desfășoară în această perioadă activități de comercializare a articolelor pirotehnice pe raza municipiului, fiind aplicate amenzi de 8.000 de lei. Totodată, a fost dispusă și închiderea a opt puncte de vânzare a articolelor de acest fel.

La acțiuni au participat polițiști locali cadrul Biroului Control Comercial, Protecția Mediului și Disciplina în Construcții.

Au fost verificate, conform competențelor, respectarea normelor legale privind deținerea avizelor și autorizațiilor emise de Primăria Bistrița pentru construcțiile amplasate temporar, în vederea desfășurării actelor de comerț. Conform HCL 277/2022 privind stabilirea unor măsuri pentru comercializarea și utilizarea articolelor pirotehnice pe raza teritorială a municipiului Bistrița, a fost interzisă desfacerea spre vânzare a acestor materiale pe domeniul public sau privat al municipiului. Mai mult, prin Hotărârea nr. 1/29.11.2023, aceasta interdicție este impusă la nivel județean de către Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud. În aceasta situație, în municipiul Bistrița, comercializarea articolelor pirotehnice se desfășoară pe terenuri ale persoanelor private, dar amplasarea construcțiilor provizorii în care se desfășoară actul de comerț trebuie făcută doar în baza și cu respectarea autorizației emisă de Primăria municipiului Bistrița. Pe raza municipiului au fost identificate opt puncte de vânzare a articolelor pirotehnice, administrate de trei societăți comerciale. Pentru nerespectarea normelor legale privind obținerea în prealabil a avizelor și autorizațiilor emise de Primăria municipiului Bistrița privind amplasarea punctelor de vânzare stabilite temporar, pe durata sărbătorilor de iarnă, agenții economici au fost sancționați contravențional cu amenzi în sumă totală de 8.000 lei, dispunându-se aducerea terenului la starea inițială”, se arată într-o informare a Poliției Locale.

Instituția precizează că verificarea activității desfășurate de către acești agenți economici se face de către instituțiile abilitate, conform legislației în domeniul comercializării materialelor pirotehnice, și anume: Administrația Județeană a Finanțelor Publice – Antifraudă Fiscală, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor și Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Polițiștii locali vor continua să monitorizeze în perioada următoare atât pe cei care comercializează articole pirotehnice, cât și pe cei care le utilizează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *