Ai împlinit 18 ani și ești elev sau student? Iată ce drepturi ai în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate

Toți tinerii cu vârsta până la 26 de ani, dacă sunt elevi, studenți sau ucenici și nu realizează venituri din muncă, sunt asigurați fără plata contribuţiei de asigurări de sănătate.

Poți verifica dacă ai calitatea de asigurat în sistemul public de asigurări sociale de sănătate, urmând câțiva pași foarte simpli.

Tot ce trebuie să faci este să accesezi site-ul CAS Bistrita-Nasaud, secțiunea Verificare Asigurat – http://cas.cnas.ro/casbn/page/verificare-asigurat.html. Aici introduci CNP-ul și numărul de verificare antispam. Apoi, aplicația va genera un mesaj în care se menționează dacă ești sau nu asigurat, dacă ai cardul național de sănătate emis și data înscrierii la medicul de familie.

În situația în care se constată neconcordanțe între rezultatul verificării și situația actuală, trebuie să depui la Casa de Asigurări de Sănătate Bistrita-Nasaud sau să transmiți prin e-mail la adresa cardnational.bn@casbn.ro, următoarele documente:

  • Copie act de identitate
  • Adeverință eliberată de unitatea de învățământ din care să rezulte calitatea de elev sau student

În plus, toți elevii, studenții sau ucenicii, după împlinirea vârstei de 18 ani, vor primi cardul național de sănătate. Acesta se tipărește și se emite din oficiu prin Poștă, la adresa de domiciliu. Pentru că actele normative nu prevăd un termen de emitere a cardului national față de data împlinirii vârstei de 18 ani, toți cei cărora nu li s-a emis (tipărit) cardul de sănătate beneficiază de servicii medicale, medicamente, în baza verificării de către furnizori a calității de asigurat în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!