AJOFM: 14 femei din Bistrița-Năsăud au dobândit o nouă calificare

Un număr de 14 femei din județul Bistrița-Năsăud au dobândit o nouă calificare după ce au absolvit cursul de ”îngrijitoare bătrâni la domiciliu”, acesta fiind organizat de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Cele 14 persoane care au participat la curs erau înregistrate la AJOFM Bistrița-Năsăud ca șomere indemnizate și neindemnizate. Acestea provin în procent de 60% din mediu urban (Bistrița, Beclean), restul fiind din mediu rural (Teaca, Crainimăt, Salva , Domnești, Cormaia). În ceea ce privește pregătirea școlară inițială, acestea au studii generale, profesionale, liceale, postliceale și universitare.

Cursul s-a desfășurat în perioada 14 iulie – 22 septembrie 2023, iar ocupația în care s-au calificat cele 14 femei presupune o sferă largă de competențe pentru desfășurarea activității de îngrijire la domiciliu a bătrânilor.

”În cele 360 de ore de pregătire teoretică și practică, cursanții au dobândit o serie de competențe fundamentale și generale: comunicare la locul de muncă, aplicarea normelor de protecția muncii și PSI, asigurarea condițiilor igienico-sanitare, asigurarea perfecționării profesionale, planificarea activității zilnice, gestionarea resurselor alocate. De asemenea, cursanții au dobândit și competențe specifice ocupației: completarea fișei de îngrijiri a persoanei asistate, acordarea îngrijirilor igienice pentru persoana asistată, acordarea primului ajutor persoanei asistate, asigurarea confortului bătrânului asistat asistarea alimentației și administrarea alimentelor, mobilizarea și transportul bătrânului asistat, mobilizarea și transportul persoanelor asistate imobilizate, respectarea și aplicarea prescripțiilor medicale, supravegherea stării de sănătate a persoanei asistate”, precizează directorul AJOFM Bistrița-Năsăud, Otilia Râpan.

Certificatele obținute în urma absolvirii cursului au valabilitate permanentă și sunt recunoscute atât național, cât și la nivelul Uniunii Europene.

FOTO: AJOFM Bistrița-Năsăud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!