Angajații MAI, la datorie în minivacanța de Paște

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor fi la datorie în minivacanța de Paște, numărul personalului din dispozitivele operative fiind suplimentat în această perioadă.

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, ca în fiecare an, pentru preîntâmpinarea unor evenimente nedorite, au fost dispuse măsuri suplimentare, pentru ca sărbătorile pascale să fie petrecute în siguranță de întreaga comunitate.

În acest context, în județul Bistrița-Năsăud, zilnic, în medie 170 de polițiști vor fi în stradă și vor acționa împreună cu celelalte structuri cu atribuții în asigurarea ordinii publice, pentru prevenirea evenimentelor neplăcute, protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor, precum și salvarea de vieți. În noaptea de Înviere vor fi la datorie 200 de polițiști de la Ordine Publică, rutieră, investigații criminale, acțiuni speciale, dar și de la alte structuri.

Astfel, în perioada 17- 21 aprilie, aproape 700 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud vor fi mobilizați pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică şi în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite în zona lăcaşurilor de cult sau de desfăşurare a manifestărilor publice.

În fiecare zi, peste 60 de patrule de siguranţă publică, vor acţiona pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale. De asemenea, se vor institui dispozitive mixte de ordine și siguranță publică, în zona lăcașurilor de cult.

Pentru fluidizarea traficului rutier şi prevenirea producerii unor evenimente grave, 160 de polițiști de la rutieră vor acţiona pe drumurile publice, în zona lăcaşurilor de cult, pe principalele artere din zonele turistice şi pe traseele de acces către aceste zone. Pentru prevenirea evenimentelor rutiere negative, pe lângă prezența activă în trafic, polițiștii vor folosi autospeciale dotate cu aparate radar, dar și dispozitivele care semnalează consumul de alcool sau substanțe interzise la volan.

De asemenea, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud vor asigura măsurile de ordine publică la toate evenimentele care vor avea loc în spațiul public pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud, îndeosebi în localitățile: Bistriţa, Năsăud, Beclean, Sângeorz-Băi, Rodna, Strâmba, Bistrița-Bârgăului, Mureșenii Bârgăului şi Piatra-Fântânele. Jandarmii vor asigura măsurile de ordine publică și la Marșul Învierii care va fi organizat în municipiul Bistrița, sâmbătă 19 aprilie 2025.

În noaptea de Înviere, ne vom afla în apropierea lăcașurilor de cult din aria de competență unde se oficiază slujbe religioase, pentru ca toți credincioșii să primească lumina Învierii în siguranță.

În perioada premergătoare și pe timpul sărbătorilor pascale sunt constituite și subunităţi de intervenţie care să fie în măsură să intervină pentru soluţionarea unor situaţii deosebite ce pot apărea pe timpul executării misiunilor. Totodată, jandarmii vor asigura și măsurile de pază și protecție instituțională la obiectivele aflate în competența Jandarmeriei Române.

În această perioadă se vor intensifica măsurile de patrulare în zonele mai aglomerate: gări, autogări, centre comerciale sau cluburi, cu scopul prevenirii și combaterii fenomenului contravențional și infracțional. De asemenea, în perioada menționată la Bistrița vor fi prezenți și jandarmi din cadrul Grupării Mobile Târgu-Mureș.

Jandarmii fac apel către toți cei care vor participa la manifestările publice din această perioadă, să se delimiteze de orice situație conflictuală sau de persoane care tulbură liniștea publică și să solicite sprijinul jandarmilor aflați în apropiere, dacă observă orice încălcare a legii.

Jandarmii montani din Rodna, Piatra-Fântânele și Colibița vor fi prezenți și în zonele de agrement și pe traseele turistice adiacente, unde vor acționa pentru informarea și îndrumarea turistilor, dar și pentru sprijinul acestora în cazul producerii unor incidente nedorite.

Dacă doriți să sărbătoriți Paștele în aer liber la un grătar, jandarmii vă recomandă să respectați prevederile Legii nr. 54 din 19 martie 2012, privind desfășurarea activităţilor de picnic. Jandarmii vă recomandă să desfășurați acest tip de activități doar în zonele special amenajate. Nu distrugeți, nu modificați și nu degradați panourile informative, marcajele, indicatoarele sau orice alte amenajări aflate în perimetrul acestor zone. Respectați regulile de bază atunci când vă aflați în natură și nu lăsați în urmă resturi menajere care dăunează mediului înconjurător.

Dacă sunteți martorii apariţiei unor animale sălbatice periculoase, nu interveniți, nu le hrăniți şi nu vă apropiați de acestea pentru a le filma sau fotografia. De asemenea, pentru orice problemă pe care o întâmpinați în spaţiul public sau în cel montan puteți apela cu încredere la ajutorul oferit de jandarmi în orice împrejurare care vă poate pune în pericol integritatea fizică şi nu numai sau apelați Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112.

Alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud a dispus măsuri suplimentare pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor.

Zilnic, peste 90 de pompieri militari vor fi la datorie și vor asigura intervenția operativă în cazul incendiilor, accidentelor rutiere, misiunilor de salvare din medii ostile vieții, precum și prin acordarea primului ajutor calificat.

De asemenea, specialiștii din cadrul Inspecției de Prevenire au desfășurat controale de specialitate la obiective cu aglomerări de persoane, lăcașuri de cult și spații comerciale. Astfel, au fost efectuate 16 controale, în urma cărora au fost aplicate 35 de avertismente și 5 sancțiuni contravenționale în cuantum total de 52.000 lei. Majoritatea deficiențelor constatate au fost remediate pe timpul controalelor și nu au fost identificate nereguli grave de la normele de securitate la incendiu care să impună luarea măsurii de închidere temporară a obiectivelor până la remediere. Inspectorii de prevenire vor continua, în perioada următoare, acțiuni de control și informare la obiectivele unde se preconizează că vor fi aglomerări mari de persoane. În timpul verificărilor, sunt vizate aspecte esențiale precum: dotarea cu stingătoare, menținerea liberă a căilor de evacuare, utilizarea în siguranță a instalațiilor electrice și asigurarea accesului autospecialelor de intervenție la biserici și hidranții exteriori.

Pompierii recomandă cetățenilor să manifeste prudență în utilizarea mijloacelor de aprindere a focului și să respecte indicațiile personalului specializat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!