ANM: Informare de ploi moderate cantitativ, intensificări ale vântului și viscol la munte, până joi seara

FOTO: Cornel Ciocan

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o informare de precipitaţii moderate cantitativ, intensificări ale vântului și viscol în zona montană înaltă, valabilă la nivel naţional până joi seara.

Conform prognozei de specialitate, în intervalul 16 ianuarie, ora 17:00 – 19 ianuarie, ora 20:00, va ploua îndeosebi în jumătatea de vest a țării, în vreme ce la munte vor fi precipitații mixte, iar la altitudini mai mari de 1.700 m temporar va ninge.

Cantitățile de precipitații acumulate vor depăși 20…25 l/mp, iar în Carpații Occidentali și Meridionali pe arii restrânse 50 l/mp.

În intervalul menționat, vântul va avea intensificări la munte, iar din noaptea de marți spre miercuri (17/18 ianuarie), în masivele sudice, la altitudini mari, va sufla tare, cu viteze de peste 100…110 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.

Local și temporar vor fi intensificări ale vântului și în restul teritoriului, cu rafale în general de 55 … 65 km/h, îndeosebi în vest și sud-est.

Totodată, în intervalul 16 ianuarie, ora 17:00 – 17 ianuarie, ora 22:00, mai multe județe din țară se vor afla sub atenționare cod galben de intensificări susținute ale vântului. 

”În Carpații Meridionali și Occidentali și local în Banat, vântul va avea intensificări cu viteze de 60…80 km/h. La altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși 100 km/h, va fi viscol și vizibilitate scăzută”, mai arată ANM.