Anul trecut, elicopterele SMURD au aterizat de peste 100 de ori pe heliportul de la SJU Bistrița

A trecut mai bine de un an de când Spitalul Județean de Urgență Bistrița are un heliport la standarde europene. În tot acest timp, elicopterele SMURD au aterizat de peste 100 de ori la Bistrița, pentru a aduce sau pentru a transfera pacienți aflați în stare critică. 

Într-o conferință de presă susținută joi, managerul SJU Bistrița, Gabriel Lazany, a precizat că numai în anul 2022 au fost executate 109 misiuni pe heliportul amenajat pe terasa superioară a spitalului. Astfel, cu ajutorul elicopterelor SMURD au fost aduși la Unitatea de Primiri Urgențe a SJU Bistrița 15 pacienți și au fost transferați către alte unități sanitare alți 94.

În ceea ce îi privește pe pacienții aduși la spital, în cele mai multe cazuri a fost vorba despre pacienți cu traumatisme rezultate în urma unor accidente rutiere sau accidente diverse. În ceea ce îi privește pe 94 de pacienți transferați de la SJU Bistrița la alte unități sanitare din județele Cluj sau Mureș, cele mai multe cazuri au fost la pacienți care au suferit un infarct miocardic acut”, a explicat dr. Tiberiu Tudor, medicul șef al UPU-SMURD Bistrița.

Heliportul construit pe platforma SJU Bistriţa a fost recepționat în luna septembrie a anului 2021. Investiţia care sprijină lupta cadrelor medicale pentru salvarea de vieți  s-a ridicat la aproximativ 1,5 milioane de euro, fondurile fiind asigurate integral din bugetul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Heliportul este deservit de un lift de mare viteză şi de un personal format din 13 persoane, dintre care opt sunt pompieri. Acesta a fost autorizat şi pentru zborurile de noapte.

FOTO/VIDEO: Heliportul de la SJU Bistrița, recepționat în prezența secretarului de stat Raed Arafat. ”Asistăm la o intrare în normalitate a unui spital județean”