Avanpremiera filmului documentar etnografic ”Colindătorii și Organizarea «Berii» la Șieuț”, vineri, la Centrul Cultural ”Dacia” din Bistrița

Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud anunță că vineri, 9 decembrie 2022, la Centrul Cultural ”Dacia” din Bistrița, va avea loc avanpremiera filmului documentar etnografic ”Colindătorii și Organizarea «Berii» la Șieuț”. Evenimentul va debuta la ora 18:30 cu un vernisaj-expoziție cu fotografii realizate în timpul filmării obiceiului, urmând ca filmul să ruleze de la ora 19:00 în Sala de Cinema ”Adrian Pintea”.

”Potrivit datinii, în timpul postului Crăciunului, când jocul satului era oprit, feciorii se adunau, prin sunet de bucin, la casa gazdei, pentru a stabili detaliile organizării colindatului. Dintre cei mai destoinici feciori ai satului erau aleși vătafii (care arvuneau ceterașii și se ocupau se organizarea „Berii” – a colindatului de ceată și a jocului de sărbători), colcerii (care se ocupau de băuturi) și căprarii (care erau responsabili de adunarea colacilor primiți de colindători). În Ajunul Crăciunului, ceata de feciori pornea colindul, primele case colindate fiind cea a gazdei „Berii”, a preotului și a primarului satului. Apoi, colindătorii se împărțeau în două cete și colindau întreg satul”, precizează Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Filmul documentar etnografic prezintă acest obicei al colindătorilor din Șieuț și al organizării „Berii” (jocul de sărbători). Chiar dacă, la momentul documentării, obiceiul nu mai era practicat în forma sa inițială, o serie de elemente conexe acestuia au dăinuit în timp, precum costumul tradițional, colindatul de ceată bărbătească sau jocul fecioresc din Șieuț, elemente de patrimoniu cultural imaterial extrem de valoroase, înscrise și pe Lista Reprezentativă UNESCO.

Obiceiul organizării „Berii” la Șieuț este unul bine fixat în memoria colectivă a acestei comunități, fiind și în prezent liantul unei lumi ce a reușit includerea tradiționalului în contemporan.

Filmările pentru producția documentar etnografică „Colindătorii și Organizarea «Berii» la Șieuț” au fost realizate în satul Șieuț, din județul Bistrița-Năsăud, în luna ianuarie 2020.

Filmul a fost realizat de către etnolog drd. Smaranda Mureșan, cercetător științific (documentare de specialitate, cercetare de teren, analiză și selecție secvențe video, realizare script) și Cristian Vrăzmaș (regie, imagine, montaj, editare video, sunet), specialiști din cadrul instituției noastre.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile în sala de cinema.