Bistrița Civică a dat Primăria-n judecată și BLOCHEAZĂ proiectul propus de Crețu, în Piața Centrală! ” În Bistrița au dispărut prin tăieri necontrolate peste 1.000 (o mie) de arbori!”

Reprezentanții ONG-ului Bistrița Civică susțin că în ultimii nouă ani în Bistrița au dispărut prin tăieri necontrolate peste 1.000 (o mie) de arbori, fapt ce poate fi verificat la Primăria municipiului Bistrița – comisia pentru tăieri și toaletări. Într-o singură seară, în data de 22 decembrie 2018, în imediata vecinătate a clădirii Prefecturii și Consiliului Județean Bistrița-Năsăud au fost tăiați abuziv și fără aprobare 13 mesteceni.

Primăria a fost dată-n judecată, pe baza celor 5.000 de semnături adunate! Începe procesul pentru spațiul verde din Piața Centrală!

Statul recunoaște dreptul fiecărei persoane la un mediu sănătos, accesul liber pentru recreere în spațiile verzi proprietate publică,dreptul de a contribui la amenajarea spațiilor verzi, la crearea aliniamentelor de arbori și arbuști în condițiile respectării prevederilor legale.” citat din LEGEA 24 / 2007 art. 2 a Spațiilor verzi.

Intervenția cu atâta brutalitate asupra ei, este un mare păcat!Practic se desfințează 5.200 mp de spațiu verde.

Drept urmare având sprijinul important al celor peste 5.000 de bistrițeni care au subscris campaniei NU VREM PIAȚA CENTRALĂ DIN BISTRIȚA ”MINERALIZATĂ”și având în vedere încălcarea atâtor legi și a datelor eronate expuse de către Primăria Bistrița privind constituirea actelor prin care se dorește accesarea de fonduri europene, administrația locală a municipiului Bistrița a fost acționată în instanță.

Pentru toate acestea, un grup de cetățeni au făcut o plângere prealabilă în data de 30.05.2018, adresată Consiliului Local al municipiului Bistrița și în atenția primarului Ovidiu Teodor Crețu privind aprobarea documentației de avizare a lucrărilor pentru obiectivul Piața Centrală.

Așa cum era de așteptat dar în total dezacord cu solicitările bistrițenilor această plângere nu a fost admisă de actuala majoritate din Consiliul Local formată din consilierii PSD – ALDE și UDMR.

Sperând într-o judecată dreaptă care să vină în sprijinul oamenilor și a dreptului lor constituțional la o viață sănătoasăîntr-un mediu natural, mulțumim tuturor celor peste 5.000 de prieteni bistrițeni și nu numai, care dau dovadă de o înaltăținută civică, demonstrând că le pasă de Bistrița natală dar și de sănătatea lor, a copiilor și nepoților lor.

Situația arborilor din tot orașul este dramatică dar și a perimetrelor înierbate aflate în continuă diminuare. Vedem cum administrația locală este prima care încalcă cu nonșalanță mai multe legi. Noi, societatea civilă tocmai asta cerem ca dreptul nostru consfințit în legile și ordonanțele de MEDIU să fie asigurat și nu încălcat.

Ne opunem proiectului de așa zisă modernizare a PIEȚEI CENTRALE pentru că mai mult de jumătate din cei 104 arbori existenți vor fi tăiați, rondourile cu flori vor fi desființate și perimetrele înierbate la fel. Astfel temperatura la sol va crește în lunile de vară între 4 și 6 grade, ceea ce va crea un disconfort major bistrițenilor. De asemenea va crește și gradul de poluare al zonei prin emisiile de noxe și particule de la autovehicule.

Despre comparațiile cu Sibiu și Viena, orașe cu piațete betonate, fără spații verzi!

După conferințele de mediu de la PARIS(2017) și de la VARȘOVIA (2019) capitalele și marile orașe Europene au luat hotărârea de a reda marilor piețe înfățișarea anterioară etapelor de “mineralizare”, adică reintroducerea perimetrelor înierbate și plantarea a cât mai mulți arbori și arbuști. În tot acest timp proiectul promovat de primăria municipiului Bistrița prin vocea primarului, viceprimarilor și a consilierilor locali care reprezintă partidele la putere dorește dalarea și betonarea întregului spațiu verde. Administrația locală actuală dorește, după cum spune primarul Ovidiu Teodor Crețu ca piața noastră, din jurul Bisericii Evanghelice, să semene cu cea din SIBIU sau VIENA.

Considerăm că Bistrița trebuie să semene doar cu ea, așa cum ne-a fost lăsată de străbuni iar identitatea ei de o mare valoare istorică, arhitecturală și cromatică nu poate fi schimbată.

„Ce este însă strigător la cer și de neacceptat este încălcarea de către administrația locală și de către primarul Ovidiu Teodor Crețu cu bunăștiință, a șase legi românești, cu valențe europene. Tocmai de aceea la Bistrița în premieră peste 5.000 de bistrițeni iubitori de natură și viață au semnat petiția NU VREM PIAȚA CENTRALĂDIN BISTRIȚA “MINERALIZATĂ”. – transmit membrii Bistriței Civice.

Redăm acum punctual legile care se încalcă dacă acest proiect va fi pus în aplicare.

1. Legea 544 /2001privind luarea deciziilor administrative. Astfel, în cadrul simulacrului de dezbatere publicăorganizată de primăria municipiului nu aufost afișatetoate cele cinci variante de proiect. A fost prezentat doar unul, cel solicitat și acceptat de edilul Bistriței, care masacreazătoate spațiile verzi, cu toate că existau și variante mai prietenoase cu mediul și mai apropiate de viziunea bistrițenilor.

2.Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului, art.13, 32 și 34 care prevăd că emiterea de cărți de urbanism incomplete, cu date eronate încalcă legislația. Astăzi, în Piața Centrală, conform CF figurează curți, construcții, anexe și nu spații verzi, după cum știm toți bistrițenii.

3.Legea 7/96 a Cadastrului, art 1 și 2 prin care autoritățile sunt obligate să actualizeze situația cadastrală a localitățilorși art 23 privind situația cadastrală.

4.OUG 195/2005 art 71 care interzice schimbarea în planurile urbanistice a destinației terenurilor amenajate ca spații verzi.

5. Legea 24 / 2007 a spațiilorverzi art 6, 7 și 10 care obligă administrațiile locale ca până cel târziu în data de 1 ianuarie 2011 să fie finalizat auditul spațiilor verzi și notificat. În ce an suntem?

6. Legea 315 a administrației locale, prin care consilierii au obligația să acorde audiențe și să organizeze întâlniri cu cetățenii,având în vedere că de șase luni acest proiect este contestat. Nici un consilier local nu a dat curs acestor prevederi legislative.

Bălan Marius –președinte organizația municipală Partidul Verde și membru fondator Bistrița Civică.

Procesul se află pe rolul Tribunalului BN și rămâne de văzut dacă proiectul Primăriei Bistrița va putea fi blocat, înainte de a primi finanțare europeană!

error: Content is protected !!