Bistrița-Năsăud rămâne sub avertizare cod galben de căldură și pe parcursul zilei de sâmbătă

Județul Bistrița-Năsăud rămâne sub avertizare cod galben de căldură și disconfort termic și pe parcursul zilei de sâmbătă.

Administrația Națională de Meteorologie a emis, vineri, noi avertizări cod galben, cod portocaliu și chiar cod roșu de căldură extremă, vizate fiind de acestea mai toate județele din țară.

În ceea ce privește codul galben, potrivit meteorologilor, ”valul de căldură se va menține în Maramureș, nordul Crișanei, nordul Transilvaniei, dar se va extinde și în Moldova, estul Munteniei și Dobrogea continentală, regiuni unde se vor înregistra temperaturi maxime în general între 32 și 34 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități”. Local, la munte, precum și în regiunile vestice, nordice și centrale, din orele amiezii, vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică.

Codul portocaliu avertizează că valul de căldură va persista și se va intensifica ușor în Banat, sudul Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Oltenia și Muntenia, unde se vor înregistra temperaturi cu mult mai ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa în general între 34 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local noptile vor fi tropicale, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

Câteva județe din țară se vor afla sub cod roșu de căldură extremă. ”În județele Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș, valul de căldură va fi persistent și intens, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate pentru a patra zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38…39 de grade, iar cele minime se vor situa în jurul a 20 de grade (nopți tropicale). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, arată ANM.

Avertizările cod galben, cod portocaliu și cod roșu de caniculă și disconfort termic se vor menține în unele județe și pe parcursul zilei de duminică, dar Bistrița-Năsăud nu se va mai afla sub nicio astfel de atenționare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!