”Bucate de Uifalău” – noul punct gastronomic local deschis în Bistrița-Năsăud

Un nou punct gastronomic local a fost deschis, marți, în județul Bistrița-Năsăud.

Noul punct gastronomic local este situat în localitatea Satu Nou, comuna Cetate, poartă denumirea ”Bucate de Uifalău” și aparține familiei Mihaela şi Ion Toderic.

După mulți ani petrecuți departe de țară, glasul pământului străbun ne-a întors înapoi acasă, la rădăcinile și seva neamului romanesc din Poarta Transilvaniei, într-o gospodărie țărăneasca din Uifalău, denumirea maghiara a localității Satu Nou, din comuna Cetate, un loc în care românii, sași și maghiari și-au trăit viața împreună de-a lungul secolelor, în bună rânduială, într-o simbioză cultural-istorică plină de originalitate, istoria locurilor fiind consemnată de-a lungul comunei primitive, epoca dacică și romană, precum și în perioada prefeudală, cea mai timpurie atestare a satului datează din 1332. Punctul nostru gastronomic Bucate de Nusfalău vă propune să descoperiți această istorie a noastră, în poveștile tradițiilor gastronomice ale acestor locuri, în care veți găsi un melanj extrem de armonios și apetisant de preparate culinare săsești, romanești , ungurești, alături de alte influente gastronomice. Dorim sa promovam rețetele străvechi ale bucatelor noastre cu toata responsabilitate, respectând tradițiile moștenite și folosind pentru realizarea preparatelor doar bucate din gospodăria noastră și ale producătorilor și procesatorilor locali din județul nostru. Vedeta gospodăriei noastre este porcul mangalița, din care realizam cele mai multe bucate tradiționale, dar creștem și găini, iar legumele le cultivam singuri în grădina din spatele casei. Creștem porcii mangalița pentru că ne-am dorit să realizam produse sănătoase, care să valorifice calitatea cărnii de porc prin preparate simple, realizate după rețete tradiționale, cu ingrediente puține și de foarte buna calitate. În meniul nostru găsiți cârnați, caltaboși, jumeri, șorici, ciolan și costițe afumate, sarmale cu păsat, dar și deserturi precum plăcinte cu mere sau brânză, haioș sau cornulețe cu untură”, spun proprietarii.

Deschiderea Punctului Gastronomic Local ”Bucate de Uifalău” a avut loc marți, la eveniment fiind prezenți, printre alții, și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, vicepreședintele Ciprian Kecskes Simionca, prefectul Teofil Cioarbă, primarul comunei Cetate, Lucian Tarniţă, fostul deputat Ionuţ Simionca.

În Bistrița-Năsăud mai există încă 13 astfel de puncte gastronomice locale, acesta fiind al 14-lea care se deschide în județ și  al şaptelea de pe teritoriul GAL Bârgău-Călimani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *