Bust al primului primar român al Bistriței, dezvelit în Piața Petru Rareș

Un bust al primului primar român al Bistriței (Corneliu Mureșan, 1934 – 1937) a fost dezvelit, duminică, în Piața Petru Rareș din municipiu.

Bustul a fost sfințit și dezvelit în cadrul unui eveniment organizat de Primăria Bistrița, Centrul Cultural Municipal ”George Coșbuc”, Rotary Club Bistrița și Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria” Bistrița-Năsăud.

La eveniment au participat oficialități locale, dar și rude ale celui care a fost și primul cetățean de onoare din Bistrița.

”În 7 iunie 1994, când avocatul Corneliu Mureșan a împlinit venerabila vârstă de 91 de ani, la propunerea primului primar democrat să zic așa al Bistriței, Florin Chereji, primarul în funcție de la acea vreme Marian Toniuc l-a făcut primul cetățean de onoare al Bistriței, pentru contribuția pe care a avut-o la urbanizarea și modernizarea orașului și înființarea primelor instituții locale”, a spus prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, cel care a inițiat proiectul de amplasare a bustului în Piața Petru Rareș, în fața casei pe care a construit-o și în care a locuit Corneliu Mureșan.

”Este un moment fast, de bucurie, în care noi, românii din Bistrița, ne simțim cumva cu un sentiment al datoriei împlinite, pentru că acest gest nu este unul oarecare, ci unul de recunoaștere și de cunoaștere a istoriei acestui oraș. Avem cu toții această obligație de a fi recunoscători în ceea ce-i privește pe înaintașii noștri care au făcut lucruri notabile pentru noi. Avocatul Corneliu Mureșan, pentru că această profesie l-a consacrat, este un om de referință. (…) S-a născut în 7 iunie 1903 și iată că la 121 de ani amplasăm un bust în Bistrița în memoria domniei sale. (…) În 1934, în timpul guvernării liberale, a fost numit primar al Bistriței. Este cunoscut și recunoscut pentru amprenta pe care a lăsa-o asupra orașului. În primul rând, a venit cu un regulament de urbanism, care a fost temelia lucrurilor bune care s-au întâmplat. A dat drumul la lucrări edilitare de anvergură în ceea ce privește străzi, trotuare, aducțiuni de apă și de canalizare, iluminat public, îndiguiri de mal, ștrand, stadion, lucrări în parcul orașului. Deci și-a pus amprenta așa cum se cuvine asupra Bistriței pe care a iubit-o nespus. A avut de suferit din partea tuturor regimurilor totalitare care au venit după 1940, dar a fost un om plin de vigoare, un om care a rezistat în ciuda tuturor vicisitudinilor. (…) Îi purtăm o vie recunoștință. (…) De astăzi înainte, de câte ori vom trece prin fața casei pe care a construit-o, unde a trăit, unde s-a bucurat și unde a avut și insatisfacții, ne vom aminti cu atât mai mult de cel care a fost, este și va fi pentru noi primul primar român al Bistriței, Corneliu Mureșan. Fie-i amintirea vie!”, a spus și primarul Ioan Turc.

Bustul avocatului Corneliu Mureșan amplasat în Piața Petru Rareș este operă a sculptorului Ilarion Voinea, fiind realizat în bronz și așezat pe un soclu de piatră (andezit de Ilva). Înălțimea totală a ansamblului este de 3200 mm.

FOTO: Doina Petri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!