Care este poziția ROMBAT cu privire la sancțiunea de 650.000 de euro aplicată de Consiliul Concurenței?!

Compania bistrițeană Rombat, al treilea producător de pe piața de baterii din Europa, Orientul Mijlociu și Africa, a fost sancționată de Consiliul Concurenței cu o amendă de 650.000 de euro. Consiliul Concurenţei a constatat încheierea unor înțelegeri  anticoncurențiale pentru stabilirea prețului de revânzare a produselor în perioada 2008-2013, între producătorul ROMBAT S.A. Bistriţa și distribuitorii săi, motiv pentru care au sancționat atât compania Rombat, cât și 11 distribuitori.

Într-un comunicat de presă al companiei Rombat, directorul general Ioan Repede precizează că  acuzațiile aduse de Consiliul Concurenței nu au fost probate, însă acceptă totuși că au existat formulări neclare și ambigue în contracte.

”Rombat face câteva precizări cu privire la sancțiunile aplicate de Consiliul Concurenței societății și distribuitorilor săi:

1. Investigația Consiliului Concurenței a avut ca obiect îngrijorarea autorității cu privire la câteva formulări neclare, ambigue, cuprinse în cadrul contractelor de distribuție din perioada 2008-2013.

2. În practică însă, Rombat nu a urmărit niciodată ca prin contractele încheiate cu distribuitorii săi să fixeze prețurile de revânzare ale acestora, aceștia din urmă având întotdeauna libertatea de a practica propriile politici de preț.

3. Consiliul Concurenței nu a probat în cursul investigației sale faptul că distribuitorii au aplicat în piață o politică de preț stabilită de Rombat.

4. În final însă, Rombat și distribuitorii săi au recunoscut culpa în utilizarea în perioada 2008 – 2013 a clauzelor contractuale neclare, interpretabile, având în vedere faptul că autoritatea de concurența poate sancționa întreprinderile și pentru încălcări de obiect ale legii (simpla existență în contracte a unor formulări care pot fi interpretate ca practici anticoncurențiale) – procedura de recunoaștere a faptei aducând o serie de beneficii întreprinderilor investigate ce apelează la aceasta”. 

ROMBAT este parte a grupului sud-african METAIR Investments Limited, al treilea producător de pe piața de baterii din Europa, Orientul Mijlociu și Africa, un jucător important pe piața de baterii. Anul trecut, ROMBAT a obtinut Locul I în cadrul Topului Național al Firmelor 2017, la secțiunea Industrie, Întreprinderi Mari.

Rețeaua de service a companiei cuprinde de asemenea peste 100 de reprezentanțe în toată țara, iar rețeaua de distribuție cuprinde țări precum Franța , Italia, Germania, Croația, Rusia, Finlanda, Portugalia, Belgia, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Ucraina și Republica Moldova.

FOTO: Rombat

error: Content is protected !!