Casele din centrul Bistriţei ar putea fi reparate cu fonduri prin PNRR

Primăria municipiului Bistrița intenționează să aloce o parte din fondurile pe care le va accesa prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență pentru reabilitarea caselor din centrul orașului, potrivit primarului Ioan Turc.

Într-o conferință de presă, Ioan Turc a explicat că municipalitatea se gândește să aloce o sumă de 3 milioane de euro pentru acest tip de lucrări.

”Pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă suma pe care municipalitatea poate s-o acceseze este de aproximativ 6 milioane de euro. Am solicitat ca jumătate din bani să meargă pentru lucrări de reparaţii la casele degradate din centrul istoric. Făcând un calcul preliminar, am ajuns la concluzia că vom pute repara – şarpantă, acoperiş, faţade, înlocuirea tâmplăriei – un număr de aproximativ 40 de case. Cealaltă jumătate din sumă, 3 milioane euro, merge către proiecte de regenerare urbană, zona Independenţei Nord, zona Andrei Mureşanu, însemnând creșterea calității spaţiilor verzi, montare de mobilier urban, iluminat”, a declarat Ioan Turc.

Edilului Bistriţei a afirmat că a purtat discuții cu ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, pe această temă.

Eu i-am făcut această propunere domnului ministru Marcel Boloş, într-una dintre vizitele pe care le-a făcut la Bistriţa. I-am spus: domnului director, din punctul meu de vedere, aşa cum spoate interveni pentru eficienţa energetică a blocurilor, ar trebui identificată o soluţie pentru a putea ajuta şi proprietarii de case din centrul istoric, mulţi dintre ei oameni cu venituri mici, oameni în vârstă. Vom face acest lucru. Practic, astăzi, dacă se poate interveni pe casele din centrul vechi, se poate interveni pentru că am avut această iniţiativă în raport cu domnul ministru Boloș”, a completat primarul.

Edilul Bistriței a menționat că este important şi modul în care administrația locală va aborda această problemă.

”Sunt două modalităţi de abordare: luăm o tramă şi încercăm să o facem să arate cât mai bine sau mergem pe casele cele mai afectate. Și aici avem o problemă legată de regimul mixt de proprietate, pentru că acolo unde sunt şi societăţi comerciale la parter trebuie să intervină şi statul, prin ajutoare de stat. Nu e simplu, dar în acest moment avem deja casele pe care ar urma să intervenim, avem o bancă de date, fotografii, urmează să facem expertize”, a mai spus Turc.

Primarul Ioan Turc a mai precizat că municipalitatea pregătește și alte proiecte care vizează zona centrală a orașului și pentru care intenționează să acceseze fonduri prin PNRR și prin Programul Operaţional Regional 2021-2027.