Ce modificări aduce la nivelul județului Bistrița-Năsăud noul plan de școlarizare pentru anul școlar 2025 – 2026

Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud a finalizat proiectul privind planul de școlarizare pentru anul școlar 2025 – 2026. Miercuri, într-o ședință a Colegiului Prefectural, inspectorul școlar general Vasile Șteopoaie a prezentat proiectul și a explicat că acesta vine cu câteva modificări față de situația actuală.

”În noul an școlar vom avea același număr de unități școlare cu personalitate juridică, dar vor exista câteva mici schimbări între structuri, în sensul în care unele structuri din șase UAT-uri s-au schimbat fie din grădinițe cu program prelungit în grădinițe cu program normal, fie din școli primare în grădinițe cu program normal, datorită lipsei copiilor. (…) Astfel, la Rebra, Școala Primară nr. 2 devine Grădiniță cu Program Normal. La Lechința, Școala Primară Vermeș va deveni Grădiniță cu Program Normal. La Budacu de Jos se închide Grădinița Buduș, iar la Ilva Mică Grădinița cu Program Normal nr. 2 devine Grădiniță cu Program Prelungit. La Josenii Bârgăului, Grădinița cu Program Normal Rusu Bârgăului se închide, Grădinița cu Program Normal Mijlocenii Bârgăului devine Grădiniță cu Program Prelungit, iar Grădinița cu Program Normal de la Tiha Bârgăului devine tot Grădiniță cu Program Prelungit. Deci se vor închide două grădinițe cu program normal – la Buduș și la Rusu Bârgăului”, a explicat Vasile Șteopoaie.

Sursa citată s-a referit și la cifrele de școlarizare pe toate categoriile de învățământ.

La învățământul antepreșcolar vom avea o diferență de 14 grupe. Această diferență provine din cooptarea acelor ludoteci care s-au creat anul trecut în șapte UAT-uri: Parva, Teaca, Telciu, Romuli, Maieru, Galații Bistriței și Târlișua. Astfel, numărul de grupe crește de la 42 la 56 și vor fi școlarizați în loc de 993 de copii 1.201. La învățământul preșcolar, avem aproximativ același număr de grupe, cu una în plus, chiar dacă numărul de copii este mai mic. Am încercat să ne încadrăm în limitele normale privind cifrele de școlarizare și vor fi 418 grupe, față de 417 în acest an școlar, și 8.190 de copii față de 8.278 acum”,

Șeful ISJ Bistrița-Năsăud s-a referit și la învățământul primar, unde vor fi 10 clase în plus ca urmare a reducerii claselor de simultan.

La învățământul gimnazial, vor fi cu trei clase mai puțin, diferența rezultând tot ca urmare a desființării unor clase de simultan.

La învățământul vocațional va fi cu o clasă mai puțin.

Planul de școlarizare pentru anul școlar 2025 – 2026 prevede modificări și în ceea ce privește învățămâtul special:

Programul ”A doua șansă” se va derula la Năsăud, unde va funcționa o clasă de învățământ primar și două de gimnazial, dar și la Penitenciarul Bistrița, cu o clasă de primar și două clase de gimnazial.

În ceea ce privește învățământul liceal, numărul de clase va crește de la 319 la 336 deoarece vor fi mai mulți elevi.

Și la învățământul liceal seral vor fi cu două mai multe clase, ca urmare a unor solicitări venite din partea persoanelor care doresc să devină asistenți maternali și care au nevoie de liceu. Astfel, s-a propus o clasă în plus la Telciu și încă una la Maieru.

În ceea ce privește învățământul profesional, și aici va fi o creștere cu trei clase.

O creștere a numărului de clase va fi și în învățământul postliceal.

Pentru clasa a IX-a, am încercat să ne pliem pe indicațiile Ministerului Educației și să ne ducem cu învățământul tehnologic înspre 60%. Nu am ajuns chiar acolo. Deci se vrea ca teoreticul și vocaționalul să fie undeva la 40%, iar tehnologicul la aproape 60%. Noi suntem undeva la 45,69% cu vocaționalul, respectiv 54,31% cu tehnologicul”, a mai menționat inspectorul școlar general Vasile Șteopoaie.

Proiectul planului de școlarizare pentru anul școlar 2025 – 2026 întocmit de ISJ Bistrița-Năsăud a fost transmis Ministerului Educației în vederea aprobării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!