Ce spune Gabriel Lazany despre o posibilă candidatură la Primăria Bistrița

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Bistrița, Gabriel Lazany, a vorbit, joi seara, într-o emisiune la postul local de televiziune AS-TV, despre o posibilă candidatură a sa la funcția de primar al municipiului Bistrița.

Întrebat dacă are în plan să candideze sau nu la Primăria Bistrița, Gabriel Lazany a răspuns: ”Dacă mă întrebați în momentul de față, pot să spun că nu există nicio certitudine. Este doar un zvon! Am fost întrebat de foarte multă lume și de foarte multe ori de acest lucru, dar de fiecare dată am spus că, indiferent ce decizie voi lua, va fi o decizie pe care o voi lua fără a afecta activitatea din spital, o decizie care va fi pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița. Și dacă voi lua decizia ca drumul meu să o ia pe un alt parcurs, atunci sper să am sprijinul tuturor cetățenilor, din municipiu, din județ dacă este nevoie sau de oriunde”.

În emisiunea de la AS-TV, managerul unității medicale a vorbit și despre activitatea din cadrul SCJU Bistrița, făcând un scurt bilanț al anului trecut, dar și despre cea mai mare investiție din sistemul medical al județului Bistrița-Năsăud, cea de construire a unui nou pavilion la SCJU Bistrița.

În ceea ce privește bilanțul activității pe anul trecut, Gabriel Lazany a menționat că peste 41.000 de pacienți au fost internați în 2023 la cea mai mare unitate sanitară cu paturi din județ, din care 29.000 au fost internați în regim de spitalizare continuă, iar diferența în regim de spitalizare de zi. De asemenea, la Policlinica Bistrița au fost acordate aproape 500.000 de consultații.

Am mai avut încă zeci de mii de pacienți care și-au făcut analizele în Policlinică sau care au apelat la servicii de recuperare. Am avut și peste 58.000 de prezentări în UPU. Numărul pacienților este foarte mare. Din punct de vedere statistic, SCJU se apropie de un procent de 80% la tot ce înseamnă servicii medicale oferite pacienților din județ. Am avut și 2.250 de pacienți din afara județului și, surprinzător, nu este vorba doar despre județele limitrofe. Am avut pacienți din toată țara care au solicitat servicii medicale la Bistrița. Cei mai mulți au fost din județul Suceava, dar am avut și pacienți din Galați, București, Hunedoara, Brașov, Bihor, Maramureș, Cluj. Sunt mai mulți pacienți care au venit din afara județului la spitalul nostru decât pacienți are au fost trimiși de la noi în alte județe. Mai mult de jumătate din cei trimiși sunt pacienți transferați la Institutul Inimii. În ceea ce privește linia de gardă de pe stomatologie, în cursul anului 2023, primul an în care serviciul a funcționat în cadrul UPU, am avut peste 3.000 de pacienți tratați”, a explicat Lazany.

Referitor la noul pavilion, managerul SCJU Bistrița a precizat că se fac deja demersuri pe partea de avizare a noii structuri.

Un aspect pozitiv este că am finalizat lucrul la structura spitalului, i-am dat o formă finală și am depus-o la Direcția de Sănătate Publică pentru obținerea avizului din partea lor. E o structură nouă, venim cu servicii medicale noi pentru cetățeni. După ce obținem avizul DSP facem notificare către Consiliul Județean și apoi trimitem documentația la Ministerul Sănătății pentru a obține și ordinul de ministru. Ulterior acestor etape, trebuie să modificăm organigrama spitalului, să organizăm concursurile pentru posturi noi care vor fi create în noul spital. Am început procedurile încă de pe acum pentru că ne dorim ca, după ce finalizăm investiția și avem suprafețele la dispoziție, să putem fi funcționali în cel mai scurt timp și să oferim serviciile medicale către cetățeni”, a adăugat Gabriel Lazany.

Întrebat când va fi gata noul pavilion, managerul SCJU Bistrița a răspuns: ”Contractul este august 2025, dar sperăm să îl finalizăm la sfârșitul anului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *