Ce spune ministrul Alexandru Rafila despre proiectul cu privire la noua aripă a SJU Bistrița

Proiectul care prevede extinderea Spitalului Județean de Urgență Bistrița cu un nou corp de clădire, investiție care este estimată la circa 50 de milioane de euro și care ar urma să fie finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, va intra în procedură de evaluare, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. În funcție de punctajul obținut, acest proiect ar putea beneficia de finanțare din fonduri europene. 

Prezent la Bistrița cu prilejul inaugurării noii Secții de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Bistrița, ministrul Alexandru Rafila a explicat că pe lista Ministerului Sănătății sunt 49 de proiecte pentru care se solicită finanțare prin PNRR, cel de la Bistrița numărându-se printre ele.

Noi avem o listă de 49 de obiective de investiții, listă pe care am găsit-o la Ministerul Sănătății. Din ea trebuie să alegem minim 25, în limita unui buget de 1,7 miliarde de euro, fără TVA. Investițiile vor fi alese pe baza unor criterii obiective, unele dintre ele sunt impuse de acordul semnat de Guvernul României pentru finanțare în cadrul PNRR, iar altele care să permită departajare pe baza unui punctaj și, nu în ultimul rând, criterii care să permită o distribuție cât mai echilibrată la nivelul întregii țări a acestor obiective de investiții. Din păcate, (…) 22 dintre județele din România lipsesc de pe această listă, adică nu au nici măcar un singur obiectiv de investiții propus, cu toate că există studii de fezabilitate sau chiar proiecte și în alte județe decât cele care sunt pe lista de 49. Din fericire, Bistrița cu siguranță va intra în procedură de evaluare și probabil că, în funcție de punctajul obținut, ar putea să fie una din investițiile eligibile”, a declarat ministrul Sănătății, la Bistrița.

Întrebat când ar putea fi semnate primele contracte, ministrul a afirmat că speră ca acest lucru să se întâmple în acest an. ”Există un proiect de hotărâre la Guvern privind adoptarea criteriilor de eligibilitate”, a completat Alexandru Rafila.

De asemenea, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, a adăugat că proiectul care vizează noua aripă a Spitalului Județean de Urgență Bistrița este ”cel mai matur proiect din România”. 

Noi avem inclusiv autorizația de construcție în fază finală, licitații terminate, avize primite, proiect tehnic terminat. În plus față de asta, Consiliul Județean a făcut un împrumut de 5 milioane de euro pentru a putea asigura toate lucrările necesare eliberării curții din spatele spitalului, construcției unei noi stații de oxigen și a anexelor și părților auxiliare de care are nevoie noua aripă a spitalului. Să sperăm că Guvernul va emite hotărârea cu criteriile în baza cărora se va face evaluarea proiectelor potențial finanțate prin PNRR într-un termen rezonabil și că vom avea bucuria de a semna contractul de finanțare și să putem începe lucrările. Sunt optimist că lucrările fizice pentru noua aripă ar putea începe chiar în acest an”, a declarat Radu Moldovan.

Gabriel Lazany: ”Noua aripă a SJU Bistrița – cel mai amplu proiect legat de sănătate publică în Bistrița-Năsăud”

S-a semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor la noua aripă a SJU Bistrița. ”Cel mai ambițios proiect pentru sănătatea publică din județ”