Centrul Europe Direct Bistriţa, în dialog cu tinerii din Lechința și Bistrița pe tema importanţei votului

Propunându-şi o contribuţie consistentă la creşterea nivelului de conştientizare al tinerilor din judeţ cu privire la importanţa participării civice şi a votului, Centrul Europe Direct Bistriţa din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, a continuat în această săptămână activităţile dedicate atingerii acestui obiectiv, cu o vizită la Liceul Tehnologic Lechinţa şi o dezbatere cu studenţii Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, extensia universitară Bistriţa.

Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud a organizat săptămâna aceasta, în cadrul proiectului Centrul Europe Direct Bistriţa, implementat în parteneriat cu Primăria municipiului Bistriţa şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, noi activităţi menite să dezvolte abilitatea tinerilor de a se implica mai mult în viaţa democratică a propriei comunităţi şi a întregii Europe.

Astfel, miercuri, 15 mai, experţii din cadrul Centrului au organizat o nouă activitate inclusă în campania de informare „Caravana EU şi Europa”, de această dată la Liceul Tehnologic Lechinţa. În cadrul evenimentului la care au participat elevi care vor vota pentru întâia oară la Alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai 2019, au fost discutate aspecte legate de cadrul instituţional european, drepturile cetăţenilor şi importanţa implicării civice şi a participării la vot.

 

Alături de membrii echipei Europe Direct, la activităţi a participat şi Julien Pea – director al Centrului Europe Direct din Besancon – Maison de l’Europe en Bourgogne-Franche-Comte, acesta împărtăşind participanţilor o parte din experienţele sale. Colaborarea dintre cele două Centre, din Bistriţa şi Besanson, a fost intensificată în acest an cu ocazia derulării Sezonului România-Franţa. De asemenea, tinerii din Lechinţa au putut discuta cu Maria Leşan, absolvent al Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu” Bistriţa, care s-a alăturat începând cu luna februarie reţelei Tinerilor Multiplicatori Europeni.

Activităţile dedicate tinerilor au continuat joi, în sala de consiliu a Primăriei municipiului Bistriţa, cu dezbaterea studenţească „Votul meu contează? – Implicarea civică şi participarea la vot în rândul tinerilor”. Evenimentul a adus împreună, pentru a dezbate pe tema importanţei participării la vot, 12 studenţi din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, extensia universitară Bistriţa.

Din partea Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării au participat studenţii Darius-Răzvan Bărbos, Ancuţa-Gina Cioancă, Claudia-Ramona Cut, Maria Lăcătuş, Petruţa Maiuş, Valeruţa Nechiti, Amina Ropan, Bianca Niculina Vermeşan şi Silviu Sîngeorzan, iar din partea Facultăţii de Business au participat studenţii Camelia Livia Carhat, Andreea Crişan şi Elisabeta Maria Sălăgean.

Tinerii au reflectat prin argumentele lor beneficiile participării la vot, însă şi riscurile care apar atunci când votul nu se bazează pe informaţii corecte, sub îndrumarea moderatorului dezbaterii, domnul Mircea Maniu – Conferenţiar Dr. în cadrul Facultăţii de Studii Europene din cadrul UBB Cluj-Napoca.