Circa 100 de cerșetori, depistați anul acesta în Bistrița

Pe parcursul acestui an, Poliția Locală Bistrița a desfășurat o amplă campanie de combatere a cerșetoriei în municipiu, în timpul acțiunilor derulate fiind depistate circa 100 de persoane, adulți și copii, care apelau la mila publicului.

”În primele 10 luni ale anului 2023 în desfășurarea campaniei, la nivelul Poliției Locale a municipiului Bistrița au fost identificate 92 de persoane majore și 8 persoane minore ce practică apelarea la mila publică. Dintre acestea doar 44 sunt cu domiciliul în municipiul Bistrița, ceea ce reprezintă un procent de 44% din totalul persoanelor identificate. Restul de 56% sunt cu domiciliile în alte localități și vin în municipiu în scopul practicării cerșetoriei. Dintre cerșetorii cu domiciliul în municipiu, 20 trăiesc în blocuri de locuințe sociale și beneficiază de facilități din partea autorităților cum ar fi: burse sociale pentru copii în valoare de 450 lei/copil, ajutoare de susținere a familiei, alocațiile de stat ale minorilor, tichete sociale în baza OUG 113/2022 privind unele măsuri necesare în vederea implementării fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane, servirea mesei la cantina de ajutor social etc”, se arată într-un raport al Poliției Locale Bistrița.

În cele 10 luni, au fost întocmite persoanelor identificate ce practicau cerșetoria, 331 de procese-verbale de constatare a contravenției în baza legii 61/1991 R, fiind aplicate sancțiuni în sumă totală de 78.195 lei. Totodată s-a procedat la confiscarea sumei de 347,20 lei identificată asupra unei persoane ce apela la mila publică. Aceasta a fost virată într-un cont de venituri la bugetul statului.

Mai mult decât atât, Poliția Locală a depistat și 31 de minori care se aflau la cerșit împreună cu părinții sau care erau folosiți de părinți pentru a atrage mila publică în mod repetat.

”Pentru minorii identificați la cerșit împreună cu părinții sau minori și sugari folosiți de părinți pentru a atrage mila publică în mod repetat, identificați în număr de 31, după realizarea evaluării inițiale s-au întreprins următoarele: un număr de 7 minori au fost preluați și predați Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud pentru instituirea unei măsuri de protecție specială datorită faptului că au fost identificați în stradă că apelează la mila publică în mod repetat, de către reprezentanții DAS și agenți ai poliției locale. A fost sesizat DGASPC BN în vederea instituirii unei măsuri de protecție specială pentru un număr de 24 de minori, iar în urma sesizării s-au realizat următoarele: pentru 3 minori s-a instituit măsura de protecție specială de îndată, pentru 4 minori au realizat vizite la domiciliu acestora reprezentanți ai DAS împreună cu reprezentanți ai DGASPC BN și agenți ai poliției locale, în vederea preluării minorilor. Nereușind preluarea acestora, a fost sesizată instanța în vederea instituirii unei măsuri de protecție specială. De asemenea, mama a 5 minori a decedat în luna august 2023, iar bunica maternă a solicitat către DGASPC BN măsura plasamentului familial pentru un număr de 3 dintre frați, iar pentru 2 copii, neavând paternitate stabilită s-a solicitat tutelă. Pentru un număr de 12 minori situația este în curs de evaluare de către DGASPC BN. Referitor la cei 24 de minori despre care au fost obținute date că au fost folosiți de aparținători în scopul apelării la mila publică a fost sesizat Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița Năsăud cu privire la infracțiunea de “exploatare a minorilor în scop de cerșetorie”, urmând a se dispune măsuri în cadrul dosarelor penale întocmite”, se mai arată în raportul Poliției Locale.

Campania s-a axat și pe conștientizarea populației cu privire la rolul major pe care cetățenii îl au în diminuarea flagelului cerșetoriei.

”Exemplele precum gravida de 14 ani preluată de DGASPC, cerșetorul seropozitiv TBC care cerșea în Piața Decebal, bebelușul preluat din familia de cerșetori de către DGASPC și Direcția de Asistență Socială au fost menite să conștientizeze populația asupra faptului că oferirea unei sume de bani unui cerșetor nu-l ajută, ci efectul acestui gest este diametral opus. El va continua să cerșească!”, mai precizează Poliția Locală.

În cadrul campaniei, Poliția Locală a expus și cazuri ale falșilor cerșetori: cerșetorul olog care se ridică, tânărul cu mâna sănătoasă bandajată, bărbatul din cărucior care se ridică și îl mută singur și cazul Anghelinei.

Poliția Locală Bistrița menționează că această campanie de prevenire și combatere a fenomenului cerșetoriei a fost gestionată eficient și acțiunile de acest fel vor continua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!