Vin ploile! Bistrița-Năsăud, sub atenționări cod galben de vreme rea

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, două atenţionări cod galben de furtuni şi averse pentru zilele de joi şi vineri, vizate fiind mai multe județe din țară, inclusiv Bistrița-Năsăud.

Potrivit meteorologilor, începând de joi, ora 12:00, până la ora 21:00, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin descărcări electrice, averse torenţiale, izolat grindină şi intensificări de scurtă durată ale vântului în Maramureş, Crişana, nord-vestul Transilvaniei, precum şi în Munţii Apuseni şi în Carpaţii Orientali. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20 – 25 litri/mp şi, izolat, de peste 30 litri/mp.

În intervalul 8 iunie, ora 21:00 – 9 iunie, ora 23:00, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crişana, Transilvania şi Maramureş, precum şi la munte. Aceasta se va manifesta prin descărcări electrice, averse torenţiale, izolat grindină, intensificări de scurtă durată ale vântului şi vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20 – 25 l/mp şi, izolat, de peste 40 l/mp.

În zilele următoare, vremea va fi instabilă mai ales în regiunile intracarpatice şi la munte”, subliniază ANM.

În ceea ce privește situația din județul Bistrița-Năsăud, ONG Meteo.BN precizează: ”începând din seara zilei de joi, 08.06.2023, şi până cel puțin duminică, 11.06.2023, pe toată suprafața județului, vor fi intervale de timp în care manifestările de instabilitate se vor extinde şi se vor intensifica! Astfel, aşteptăm averse torențiale, frecvente descărcări electrice, punctiform căderi de grindină şi intensificări susținute ale vântului care vor lua aspect de vijelie! Cantitățile de apă vor putea depăşi 35-45 l/mp într-un interval scurt de timp iar până la finalul perioadei in analiză, în zonele de munte, peste 70-80 l/mp! Creşte, astfel, riscul apariției unor scurgeri torenţiale cu efect de inundații locale! Manifestările vor avea o amploare şi o intensitate mai mare în a doua parte a zilelor si la începutul nopții dar nu le excludem nici in celelalte intervale orare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *