Cod galben în Bistrița-Năsăud, până vineri dimineața

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, două atenţionări cod galben de precipitații, vânt și ninsori viscolite valabile în mai multe județe, inclusiv Bistrița-Năsăud.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 3 ianuarie, ora 10:00 – 4 ianuarie, ora 22:00, va fi în vigoare o atenționare cod galben de precipitații moderate cantitativ. ”În Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și în nordul Carpaților Orientali (județele Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud și Mureș), temporar vor fi precipitații moderate cantitativ predominant sub formă de ploaie, iar la altitudini de peste 1700 m și sub formă de lapoviță și ninsoare, cu depunere de strat nou de zăpadă. Se vor acumula cantități de apă de 25…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp”, arată ANM.

De asemenea, o altă avertizare cod galben de intensificări ale vântului și ninsori viscolite va fi valabilă în perioada 3 ianuarie, ora 10:00 – 5 ianuarie, ora 10:00. ”În Carpaţii Orientali şi Occidentali, precum şi în vestul Carpaţilor Meridionali, unde vor fi intensificări ale vântului şi ninsori viscolite, la altitudini de peste 1.700 de metri. În aceste zone, vântul va avea intensificări, cu viteze de 60 – 80 km/h, iar pe creste, rafalele vor depăşi 90-100 km/h şi va fi viscol. Intensificări ale vântului, cu viteze de 45 – 55 km/h, se vor semnala local şi în restul teritoriului”, mai precizează ANM.

În ceea ce privește vremea din perioada următoare, ANM a dat publicității și prognoza valabilă până la mijlocul lunii ianuarie.

Potrivit meteorologilor, în Transilvania, ”în prima jumătate a intervalului, valorile termice vor fi în continuare peste cele specifice perioadei, cu medii ale maximelor de 6…9 grade și ale minimelor de -2…3 grade. Ulterior, temperatura aerului va fi în scădere până la valori apropiate de norme, cu medii ale valorilor diurne în general de -3…1 grad și ale celor nocturne de -10…-5 grade. Vor fi precipitații, cu probabilitate mai mare în intervalul 4-11 ianuarie”.

La munte, ”până spre mijlocul intervalului, valorile termice vor fi în continuare peste normele perioadei, cu medii ale maximelor de 1…4 grade și ale minimelor de -4…-1 grad. Ulterior, temperatura aerului va fi în scădere până la valori apropiate de norme, cu medii ale valorilor diurne în general de -8…-3 grade și ale celor nocturne de -14…-8 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată pe aproape tot parcursul intervalului, dar mai ales în perioada 4…10 ianuarie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *