Cod galben și cod portocaliu de inundații în Bistrița-Năsăud. Hidrologii monitorizează situația

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, o avertizare cod portocaliu de viituri, valabilă până sâmbătă la miezul nopţii pe râuri din două judeţe, precum şi un cod galben de inundaţii, ce vizează şapte cursuri de apă în următoarele trei zile. Și județul Bistrița-Năsăud este vizat de aceste avertizări.

Conform prognozei de specialitate, în intervalul 9 februarie, ora 18:00 – 10 februarie, ora 00:00, în Bistrița-Năsăud va fi cod portocaliu de viituri rapide, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare, pe râurile din bazinul hidrografic Someşul Mare (bazin amonte S.H. Nepos şi afluenţii de dreapta aferenţi sectorului aval S.H. Nepos)

De asemenea, în perioada 9 februarie, ora 18:00 – 11 februarie, ora 12:00, intră în vigoare o avertizare cod galben de inundaţii pe mai multe cursuri de apă, inclusiv Someşul Mare din judeţul Bistriţa-Năsăud.

În contextul acestor avertizări, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa informează că hidrologii monitorizează situația din acest punct de vedere și utilizează echipamente de ultimă generație de tip ADCP (Acoustic Doppler Current Profiler) pentru măsurarea parametrilor hidrologici.

Avantajele utilizării acestei tehnologii includ: reducerea timpului de realizare a măsurătorilor, posibilitatea de a efectua, în același timp, mai multe măsurători în mai multe secțiuni, crește precizia determinărilor debitelor de apă, măsurarea parametrilor hidrologici (debite, viteze și adâncimi ale apei, profil transversal etc) se realizează cu un grad de acuratețe ridicat, salvează automat datele măsurate în softul ADCP, astfel că aceste informații sunt accesibile imediat, scade considerabil riscul la care este expus personalul care efectuează aceste măsurători.

Potrivit ABA Șomeț-Tisa, monitorizarea nivelurilor și a debitelor tranzitate prin secțiunile stațiilor hidrometrice în timpul viiturilor prezintă o importanță deosebită în activitatea de gestionare a evenimentelor hidrometeorologice periculoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *