Cod portocaliu de caniculă în aproape toată ţara pe parcursul zilei de luni

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat, valabilă pe parcursul zilei de luni în aproape toată țara, temperaturile maxime urmând să ajungă până la 39 de grade Celsius.

Potrivit meteorologilor, luni, 28 august, în Maramureş, Crişana, Banat, Moldova, sudul Olteniei şi al Munteniei şi cea mai mare parte a Transilvaniei se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37 – 39 de grade, iar minimele se vor situa între 18 şi 26 de grade, astfel încât disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

De asemenea, în 11 judeţe va fi în vigoare luni un cod galben de caniculă şi disconfort termic accentuat. Astfel, în estul Transilvaniei, în Dobrogea şi în nordul Munteniei şi al Olteniei disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa în general între 35 şi 37 de grade, iar cele minime se vor încadra între 17 şi 21 de grade.

Totodată, coduri galben și portocaliu de caniculă sunt în vigoare și pe parcursul zilei de duminică, în toată țara.

Duminică (27 august) valul de căldură va persista în toată țara. În jumătatea estică a Transilvaniei, vestul și sudul Moldovei, în Dobrogea și în nordul Munteniei și al Olteniei disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Va fi caniculă în toate zonele de câmpie, deal și podiș, cu temperaturi maxime ce se vor situa în general între 35 și 37 de grade. Minimele termice se vor încadra între 17 și 21 de grade”, arată ANM.

De asemenea, duminică, în Maramureș, vestul Transilvaniei, Crișana, Banat, sudul Olteniei și al Munteniei și în nord-estul Moldovei se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37…39 de grade, iar minimele se vor situa între 18 și 26 de grade, astfel încât disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Începând de marţi, 29 august, valul de căldură se va retrage spre jumătatea estică, transmit meteorologii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!