Comisia Europeană salută depunerea PNRR de către România

Comisia Europeană salută faptul că România a depus Planul Național de Redresare și Reziliență și că, prin inițiativele propuse, sunt atinse toate cele 7 sectoare emblematice ale politicilor UE (flagship areas).

”Planul României este structurat în jurul a șase piloni: tranziția verde, transformarea digitală, creșterea inteligentă, coeziunea socială și teritorială, sănătatea și reziliența și politicile pentru generația următoare. Planul include măsuri privind transportul durabil, educația, asistența medicală, renovarea clădirilor și digitalizarea administrației publice. Proiectele din plan acoperă întreaga durată de viață a Facilității de Redresare și Reziliență (FRR) până în 2026. Planul propune proiecte în toate cele șapte zone emblematice europene. Proiectele din plan acoperă întreaga durată de viață a FRR până în 2026”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

România a solicitat subvenții de 14,3 miliarde euro și împrumuturi în valoare de 15 miliarde euro.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat în social media depunerea PNRR de către țara noastră: „Am primit Planul de Redresare și Reziliență al României. Acesta include reforme și investiții pentru a sprijini tranziția ecologică și digitală, creșterea inteligentă, sănătatea și reziliența și politici pentru următoarea generație. #NexGenerationEU va contribui la construirea unui viitor mai ecologic și mai durabil în România.

Vicepreşedintele Comisiei Europene și comisar european pentru Comerț, Valdis Dombroskis, a apreciat, la rândul său, efortul României: „Felicitări României pentru depunerea Planului de Redresare și Rezistență. PNRR ne va ajuta să ieșim mai puternici din criză, va face economiile și societățile UE mai durabile și mai rezistente, va sprijini tranzițiile verzi și digitale.

În următoarea perioadă, Comisia Europeană va evalua Planul României în baza celor 11 criterii stabilite de Regulament.

”Această evaluare va include o analiză cu privire la modul în care propunerile din plan contribuie la abordarea eficientă a tuturor provocărilor identificate în recomandările relevante specifice fiecărei țări. (…) De asemenea, Comisia va evalua dacă planul dedică cel puțin 37% din cheltuieli investițiilor și reformelor care sprijină obiectivele climatice și 20% tranziției digitale”, se mai arată în comunicatul Comisiei Europene.

Comisia a primit până acum 22 de planuri de recuperare și reziliență din Belgia, Danemarca, Germania, Grecia, Spania, Franța, Croația, Italia, Irlanda, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Finlanda și Suedia.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a oferit detalii despre depunerea oficială a PNRR la Comisia Europeană:

Comunicatul oficial al Comisiei Europene poate fi consultat AICI.