Concert autentic de colinde românești în Biserica Evanghelică! Ansamblul „ICOANE”, coordonat de Ioan Bocșa vine la Bistrița! Marți, 19 decembrie, ora 18! Intrarea LIBERĂ!

Centrul Cultural Municipal George Coșbuc din Bistrița organizează un concert autentic de colinde și cântece rituale.Spectacolul este oferit de Ansamblul de muzică tradițională românească ICOANE, al Academiei Naționale de muzică “Gheorghe Dima” Cluj Napoca.

Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească „ICOANE“ al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca a luat fiinţă în anul 1995 din dorinţa de a reînvia şi promova valorile spirituale tradiţionale româneşti, constituind în acest sens un model la nivel naţional.

Despre Ansamblul „ICOANE” coordonat de Ioan Bocșa!

 Ansamblul, instruit şi condus de către prof. univ. dr. Ioan Bocşa, este format din studenţi şi absolvenţi, având ca liant pasiunea pentru tot ceea ce înseamnă tradiţie populară. În cadrul spectacolelor susţinute, Ansamblul „ICOANE“ (grupul vocal fete, grup vocal băieţi, grup mixt, trio tradiţional şi interpreţi individuali) îşi propune restaurarea sonoră a unor producţii muzicale tradiţionale arhaice, preluate fie din culegeri ale unor folclorişti realizate la începutul secolului XX, fie din materiale culese direct din teren de către cadre didactice şi studenţi ai Academiei, din zone ale ţării unde încă folclorul se mai practică după ritualuri străvechi.


Cel mai important gen muzical abordat de Ansamblul Icoane este Colinda tradiţională. Temele cele mai importante sunt legate de viaţa familială (colinde: de gazdă, profesionale, de june, de fată, de peţit) sau cosmogonice-mito-religioase (cerul şi pământul, sora soarelui, personaje metamorfozate în vânat, originea vinului, grâului şi mirului).

Limbajul poetic are o frumuseţe tulburătoare, stranie, un farmec aparte, amestecat cu mister.

  • conducător : profesor universitar dr. Ioan Bocșa
  • Instructor: lect. universitar dr, Alina Stan
  • instructor grup instrumental: lect.univ. dr Ovidiu Barteș.

Concertul de colinde va avea loc în Biserica Evanghelică, marți, 19 decembrie, ora 18.

Intrarea este liberă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!