Conducere nouă la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud

Începând din această săptămână, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bistrița-Năsăud are o nouă conducere, după ce fostul director general al instituției, Delia Rus, s-a retras din funcție.

Prezent luni seara într-o emisiune la Bistrițeanul Live, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Daniel Tămaș, a anunțat că, în perioada următoare, conducerea DGASPC Bistrița-Năsăud va fi asigurată de Mirela Sângeorzan, un vechi angajat al instituției.

Astăzi (n.r. – 7 aprilie 2025) a fost promovată în funcția de director general al instituției doamna Mirela Sângeorzan. Dânsa are experiență, este în instituție încă din 1996, de la înființarea acestei direcții. Nu am cunoscut-o înainte pe doamna, dar la prima discuție mi s-a părut un profesionist adevărat, inclusiv în modul de abordare a problematicii DGASPC. Cred eu că experiența dânsei o să ne ajute foarte mult în a creiona o echipă managerială care să țină pasul cu provocările pe care acest domeniu le aduce”, a spus Daniel Tămaș.

Postul de director general al instituției a rămas vacant după ce Delia Rus, cea care a asigurat conducerea DGASPC Bistrița-Năsăud în ultimii 10 ani, s-a retras din această funcție. De asemenea, a demisionat și șeful Serviciului Juridic, Ionuț Ciprian Nușfelean.

Întrebat de ce fostul director a decis să demisioneze de la conducerea instituției, Daniel Tămaș a răspuns: ”Eu am fost plecat săptămâna trecută la Bruxelles, la Comitetul European al Regiunilor, iar demisia a fost înregistrată miercuri sau joi, la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, din motive personale. Trebuie apreciată activitatea echipei manageriale până în 2025. Să știți că e un domeniu în care există suișuri și coborâșuri, și spun asta pentru că obosești la locul de muncă. Gândiți-vă că, după 8 ore într-o instituție de acest profil, încărcat cu atâtea probleme, emoții, te duci acasă și încerci să te deconectezi. Eu cred în oboseala celor care lucrează în acest sistem, nu doar a doamnei director sau a șefului de serviciu care a plecat. Eu cred că, până în 2025, și-au făcut treaba în această instituție. (…) De asemenea, cred că este mai puțin important de ce a plecat sau cine a plecat, pentru că acest sistem merge mai departe. Există oameni extraordinar de buni în această instituție și sunt convins că, în perioada următoare, eu, împreună cu doamna director, o să îi găsim, o să îi strângem într-o echipă pe care o să o sudăm și o să vedeți că o să facem o treabă foarte bună la Bistrița.”

Activitatea DGASPC Bistrița-Năsăud va fi îmbunătățită. Județul va implementa, în premieră la nivel național, un proiect în sprijinul persoanelor cu dizabilități

Vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a subliniat că sunt lucruri care vor trebui îmbunătățite în activitatea DGASPC Bistrița-Năsăud, motiv pentru care vor fi implementate proiecte noi.

Vom veni cu niște noutăți în ceea ce privește evaluarea persoanelor cu dizabilități, o temă despre care discută toată lumea. Din acest punct de vedere, Bistrița-Năsăud, care are un număr de 21.000 de persoane adulte încadrate în grad de handicap, trebuie să vină cu ceva nou. Tocmai din această perspectivă, în discuția pe care am purtat-o cu noua echipă managerială, ne-am gândit să modificăm, în structura organigramei, numărul de angajați care vor face evaluarea acestor persoane, astfel încât, de la 4, cât sunt în momentul de față, să ajungem la 10. (…) Mai mult, în premieră pentru România, județul Bistrița-Năsăud va avea o echipă mobilă care va face această evaluare în teren, adică vom merge noi către cei care au probleme, și în câteva puncte cheie – precum Prundu Bârgăului, Năsăud, Lechința sau alte zone mai îndepărtate ale județului – astfel încât să nu-i mai punem pe acești oameni să se deplaseze la Bistrița. Acest lucru o să fie piatra de încercare pentru acest serviciu de evaluare complexă a persoanelor cu handicap. Sunt convins că, împreună cu colegii de la DGASPC, vom realiza acest lucru. Ne dorim și întărirea centrelor de recuperare pentru persoane cu dizabilități, pentru copii. (…) Trebuie să regândim și modul de lucru cu tinerii din centre. (…) Avem câteva direcții importante la care lucrăm împreună cu colegii mei”, a mai adăugat Daniel Tămaș, care a condus în trecut Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj.

Organigrama DGASPC Bistrița-Năsăud va fi modificată și vor fi înființate noi posturi

Actualul vicepreședinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a menționat că va fi modificată organigrama instituției.

Vrem să regândim tot acest model de la Bistrița. Sunt convins că, deschizând porțile acestei instituții și permițând oamenilor tineri și celor cu experiență din județ, vom ridica nivelul serviciilor pe care DGASPC le va oferi comunității. Avem obligația în acest județ frumos să venim cu lucruri frumoase care să ajute acești oameni care au nevoie de noi. Astfel, în perioada următoare, ceea ce înseamnă cel mult două luni, vom face o modificare de organigramă și acolo vom înființa anumite posturi care să ne ajute pe anumite componente și servicii. Deci vom avea nevoie și de educatori, și de psihologi, și de logopezi, psihopedagogi, de asistenți sociali, chiar și de juriști sau economiști. Îi așteptăm la concursurile pe care le vom organiza pe toți cei care vor îndeplini condițiile. Cred că este obligația noastră, a celor care gestionăm problema asistenței sociale, să venim cu lucruri bune în viața comunității. Sută la sută vom reforma, vom face lucrurile să funcționeze perfect la Bistrița și vom fi un județ pilot în această piață a serviciilor sociale”, a mai completat Daniel Tămaș.

Emisiunea de la Bistrițeanul Live poate fi urmărită integral mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!