Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Năsăud și instalarea noului protopop

Clericii din Protopopiatul Ortodox Năsăud s-au reunit marți, 2 aprilie 2024, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum și de instalarea noului protopop, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a clericilor din cadrul protopopiatului, a oficialităților locale și județene, precum și a numeroși credincioși.

De la ora 10:00, în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Năsăud, situată în proximitatea sediului Protopopiatului Năsăud, a fost oficiată o slujbă de Te Deum, urmată de ceremonia oficială de instalare a părintelui Ovidiu-Ioan Sermeșan (Parohia Ortodoxă Năsăud III), noul protoiereu al Protopopiatului Năsăud. Acesta a fost numit în funcție începând cu data de 1 martie 2024, după pensionarea vrednicului părinte Ioan Dâmbu, protopop de Năsăud timp de 36 ani, în perioada 1 martie 1988 – 1 martie 2024.

În continuare, în sala de ședințe de la sediul protopopiatului, Părintele Mitropolit Andrei a prezidat lucrările conferinței, le-a adresat clericilor un cuvânt de învățătură și a prezentat tema omagială a anului 2024, proclamat ca „An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, evidențiind importanța și actualitatea subiectelor.

Invitatul permanent al conferințelor de primăvară din anul acesta, pr. conf. univ. dr. Adrian Podaru, titularul catedrei de Patrologie și prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a susţinut o prelegere despre sfinții doctori tămăduitori fără de arginți. Acesta le-a vorbit clericilor despre smerenia, dăruirea și grija față de semeni a sfinților tămăduitori fără de arginți și despre rolul și importanța lor în viața Bisericii și a societății actuale, ei fiind modele de viețuire creștină.

Numele celor mai cunoscuți doctori fără de arginți sunt: Cosma și Damian, Chir și Ioan, Pantelimon și Ermolae, Samson și Diomid, Mochie și Anichit, Talaleu și Trifon. Ca toți sfinții, acești oameni s-au dedicat lui Dumnezeu, devenind primii medici misionari ai creștinismului. Ei au predicat credința creștină și i-au tratat pe bolnavi fără a accepta plăți sau recompense pentru serviciile lor. De asemenea, au dăruit săracilor orice bunuri pământești pe care le aveau. Trăind într-o sărăcie lucie pentru dragostea lui Dumnezeu, toți au fost numiți «Anargyroi», care în greacă înseamnă «fără bani». Dragostea lor pentru Dumnezeu era atât de mare încât au renunțat la prieteni, familie și la tot confortul vieții pentru a-L urma pe El. Niciunul nu s-a căsătorit vreodată, ci fiecare a ales să rămână cast, păstrându-și trupul și sufletul curat pentru Dumnezeu. Ei au urmat calea îngustă și dificilă care duce la viața veșnică. Credeau că această viață pământească este foarte scurtă în comparație cu viața veșnică, de aceea au renunțat cu bucurie la toate plăcerile vieții pentru a o moșteni”, a spus părintele conferențiar Adrian Podaru.

În cadrul prelegerii, părintele Adrian a subliniat că sfinții tămăduitori fără de arginți au fost binecuvântați cu darul facerii de minuni:

Văzând smerenia, sacrificiile și dedicarea lor, Dumnezeu i-a binecuvântat cu darul special de a face minuni. Sfinții au folosit darul lui Dumnezeu pentru a vindeca tot felul de boli prin intermediul sfântului nume al lui Iisus. Au vindecat leproși, i-au făcut pe cei paralizați să meargă, au alungat demoni, au vindecat orbi și chiar au înviat morți. Toate aceste minuni au fost săvârșite prin puterea lui Dumnezeu, prin intermediul rugăciunilor Sfinților Doctori, fără ajutorul medicamentelor. La sute de ani de la moartea lor, creștinii ortodocși încă mai apelează la acești sfinți pentru vindecarea bolilor și pentru mângâiere pentru sufletele lor. Sfinții continuă să săvârșească minuni prin mijlocirea către Iisus pentru cei care se roagă cu credință.”

Conferința semestrială s-a încheiat cu luări de cuvânt din partea actualului protopop – pr. Ovidiu Sermeșan și a fostului protopop – pr. Ioan Dâmbu, precum și a oficialităților prezente, care au transmis mesaje de felicitare.

Prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor

În cadrul conferințelor de primăvară, în urma unui protocol de colaborare între Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și Inspectoratele Județene de Poliție din cele două județe ale Eparhiei: Cluj și Bistrița-Năsăud, clericilor li se va prezenta un ghid de prevenire a consumului de droguri în rândul adolescenţilor şi tinerilor din comunitățile parohiale.

Astfel, la conferința de la Năsăud a fost prezent coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud – comisarul de poliție Ramona Sângeorzan, care a vorbit despre efectele negative ale drogurilor și a punctat faptul că prevenirea începe în familie, precum și în cadrul comunității parohiale, familia și preotul fiind repere importante în acest sens, alături de școală și instituțiile statului. Au fost discutate și stabilite metode de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor, respectiv de asistență psihologică, socială, medicală și duhovnicească pentru consumatorii de droguri.

Conferințele preoțești din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului se desfășoară în fiecare an, primăvara și toamna, în cele nouă protopopiate ale Eparhiei: Cluj I, Cluj II, Gherla, Dej, Turda, Huedin, Bistrița, Năsăud și Beclean. Anul acesta, la conferințele de primăvară, tema întâlnirilor este legată de „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, iar la conferințele de toamnă va fi abordat al doilea subiect din tematica propusă de Patriarhia Română pentru anul 2024, și anume „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”.

În perioada următoare, conferințele de primăvară se vor desfășura în protopopiatele următoare: Turda (9 aprilie), Huedin (11 aprilie), Gherla (15 aprilie), Beclean (16 aprilie), Bistrița (14 mai) Cluj I și Cluj II (23 mai).

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Pr. Paul Gavriloaie / Protopopiatul Năsăud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!