Consilierii liberali din Consiliul Județean acuză că banii către primării nu se împart în mod echitabil

 

 

Miercuri, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud s-a reunit într-o ședință pe a cărei ordine de zi au figurat două proiecte de hotărâre care vizau repartizarea unor fonduri către unitățile administrativ-terioriale din județ, respectiv, cea de-a 5-a rectificare a bugetului de venituri și cheltuieli a Consiliului Județean.

Cele două proiecte au stârnit reacții din partea consilierilor județeni ai Partidului Național Liberal Bistrița-Năsăud, care s-au arătat nemulțumiți de felul în care au fost repartizați banii și către ce investiții mai exact.

Consilierul liberal Eugen Curteanu a fost primul care a luat cuvântul și a afirmat, referitor la proiectul care viza cea de-a 5-a rectificare bugetară, că în opinia sa, această rectificare este ”criticabilă”.

”Rectificarea bugetară este criticabilă din cel puțin două aspecte. Unul este acela că executivul Consiliului Județean ne propune achiziționarea unor servere, iar suma propusă este 437.000 de lei. Dacă la precedenta rectificare se propunea 200.000  de lei, acum s-a dublat această sumă și explicațiile pe care le-am primit în comisie nu cred că justifică o asemenea majorare. Aceste servere nu știu dacă sunt absolut necesare în momentul de față și nu cred că suma respectivă este una corectă. A doua critică pe care o ridic și care cred că v-a sărit și dumneavoastră în ochi e legată de diminuarea investițiilor în infrastructura rutieră a județului. Nu e de trecut cu vederea că se diminează cu 11.464.000 de lei suma aferentă investițiilor și, încă o dată, somez executivul Consiliului Județean să ducă la îndeplinire ceea ce noi stabilim aici ca și parametri investiționali și nu să se vină la sfârșit de an să ni se spună că nu s-a reușit investiția și diminuăm suma ca să dăm bine la execuția bugetară de final de an”, a spus în timpul ședinței consilierul Eugen Curteanu.

Însă vorbele sale nu au avut niciun fel de impact în rândul colegilor consilieri care au votat proiectul de hotărâre fără rezerve.

La rândul său, și consilierul Florin Moldovan a criticat un alt proiect al CJ Bistrița-Năsăud care vizează repartizarea sumei de 5,8 milioane de lei către cele 58 de unități administrativ teritoriale din județ, subiect prezentat de Ziar de Bistrița AICI. Moldovan acuză că banii nu au fost repartizați în mod echitabil, afirmând că nu înțelege criteriile în baza cărora s-a stabilit ce sume primește fiecare comună. ”Cum se face că în 80 la sută din cazuri, UAT-urile care au primit cei mai mulți bani sunt cele în care domnul președinte este cetățean de onoare. Ar trebui să fie o chestiune care nu ar trebui să se mai întâmple. UAT-urile din județul nostru ar trebui să primească sume cât de cât apropiate”, a spus Florin Moldovan.

Tot la acest proiect de hotărâre, consilierul Eugen Curteanu a propus și un amendament care viza diminuarea sumelor repartizare primăriilor Lechința și Maieru (cu câte 100.000 de lei) și Tiha Bârgăului (cu 150.000 de lei), iar suma rezultată, de 350.000 de lei, să fie repartizată comunelor Chiochiș, Feldru, Ilva Mică, Runcu Salvei, Spermezeu și Șieu Măgheruș (câte 50.000 de lei pentru fiecare comună). Amendamentul însă nu a fost luat în considerare, iar vicepreședintele Consiliului Județean, Vasile Puica, cel care a condus ședința în lipsa președintelui Emil Radu Moldovan, a supus la vot proiectul în forma propusă de inițiator, astfel că acesta a fost adoptat.

În aceeași ședință a CJ B-N s-au mai adoptat proiecte care vizează repartizarea unor sume către unitățile de cult din județ, precum și înființarea unei linii de gardă în spcialitatea Neurochirurgie la Spitalul Județean de Urgență Bistrița.

error: Content is protected !!